Учени: Възможно е диабетици да отслабват, докато спят
Секция: Наука
20 Юни 2022 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Възможно е диабетици да отслабват, докато спят

/КРОСС/ На пациентите с диабет тип 2 може да се помогне да отслабват, докато спят, с помощта на нов метод, който се изпробва от британски учени, съобщи ДПА. Изследователи от университета в Портсмут търсят доброволци за изпитания на нова система, които да установят дали вдишването на по-малки количества кислород по време на сън води до намаляване на теглото.

Целта на изследването е да проучи дали нощуването в специални палатки, създаващи среда с ниско съдържание на кислород, е ефикасно за подобряване на контрола върху глюкозата в кръвта и влияе върху загубата на тегло.

Предишни изследвания показват, че хипоксията може да намали апетита и при нея да се изгарят повече калории при пациенти с диабет тип 2.

Доброволците може да участват в експерименталното проучване от домовете си, като спят в палатка, монтирана от екипа на изследването за два периода от по десет дни.

„Не се чувствам клаустрофобично и когато свикнеш с шума от машината, не се усещам по различен начин”, каза участничката в изпитанието Джанет Ренел-Смит.