Президентите Румен Радев и Александер Ван дер Белен проведоха среща в Рига
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Юни 2022 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентите Румен Радев и Александер Ван дер Белен проведоха среща в Рига

/КРОСС/ България и Австрия имат активно икономическо и инвестиционно сътрудничество, споделят общи позиции по много теми от дневния ред на Европейския съюз и ще продължат всестранно да развиват двустранното си партньорство. Това беше общата позиция на президентите на България и Австрия Румен Радев и Александер Ван дер Белен, които проведоха днес среща в рамките на срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

На срещата бяха обсъдени възможностите за транспортиране на зърнени храни от Украйна по река Дунав, поради блокирането на украинските пристанища в Черно море, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев посочи по време на разговорите, че предложението на Френското председателство за европейската интеграция на РСМ e стъпка в правилната посока, но от изключително значение е двустранният протокол, който България и РСМ ще подпишат като неразделна част от преговорната рамка, да дава ясни срокове и гаранции за решаването на всички отворени въпроси. Предстои да бъде направен и експертен анализ на съдържанието на двустранния протокол.