Депутатите ще дебатират по внесения вот на недоверие
Секция: ПОЛИТИКА
21 Юни 2022 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите ще дебатират по внесения вот на недоверие

/КРОСС/ Ключов ден в политическия живот на страната. Шест месеца след като "Продължаваме промяната" спечели изборите и създаде коалиционен кабинет заедно с БСП, "Демократина България" и "Има такъв народ", в Народното събрание се обсъжда вот на недоверие към правителството. Той беше внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната.

Парламентарната математика засега сочи успех на опозиционния блок, с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", които напуснаха коалицията и заявиха, че ще гласуват срещу правителството на Кирил Петков. Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът. При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори. Решителният ден е утре, когато вотът ще бъде гласуван.