Експерт: Цените на горивата могат да бъдат по-ниски
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юни 2022 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Цените на горивата могат да бъдат по-ниски

/КРОСС/  В момента цените на горивата в България се котират на стойности около 10-11% по-ниски от средните за ЕС - тенденция, която се наблюдава през последните две години, преди данъци, което означава суровината преди преработка на суровия нефт и налагане на марж. Това означа, че ние имаме по-ниски цени на горивата от други страни, но тази тенденция може да се задълбочи и да видим много по-ниски цени. Това каза в студиото на БНТ “Денят започва” експертът по горивата Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. В момента нашата рафинерия обработва 100% руски петрол, който на международните пазари, когато покупката не е обвързана с дългосрочен договор, се търгува на цени с 30% надолу, допълни той.

За него не е ясно защо ценообразуването на покупката на суров нефт за рафинерията продължава да се случва на принципа “средиземноморска борса+доставка”, което реално не се случва.

Има вътрешнотърговски обмен между компанията майка “Лукойл” и дъщерната компания “Литаско”, които реално купуват и продават суров нефт и готовите горива за българския пазар. Този вътрешнотърговски обмен може да се случва на много по-ниски цени, отбеляза експертът.

Интересното за Владимиров е, че от месец май насам нашата рафинерия преработва единствено руски петрол - преди това половината от количествата са идвали от други източници. А трябваше да се случи точно обратно, подчерта той.

В момента трябва да се заяви много ясно, че България е дала, подарила дерогация на руската компания “Лукойл” да продължава да доставя руски нефт за България и да преработва горива за българския пазар. България е единствената държава с излаз на море в ЕС, която е получила такава дерогация. И въпреки тази дерогация, ние получаваме пазарни условия, значително по-лоши от тези, които могат да бъдат постигнати, ако държавата си свърши работата и натисне руската компания да се съобразява с пазарните тенденции, категоричен беше Мартин Владимиров.