Радостина Александрова: Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя
Секция: Здраве
21 Юни 2022 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радостина Александрова: Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя

/КРОСС/ Пандемията не си е отишла, вирусът продължава да се разпространява и изменя. Това не означава, че трябва да очакваме невероятна драма. Преминаваме през остра фаза на пандемията и трябва да влезем в мирното съществуване с този вирус. Омикрон вече е единственият вариант на безпокойство, дори Делта вече е детрониран. На около 6 месеца възниква нов вариант. Случаите се увеличават. Това каза за Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Има два основни сценария. Най-благоприятният е следващите варианти да бъдат с по-лека клинична картина и да не се налага да се разработват нови ваксини. Най-неблагоприятният е да възникне вариант, който има по-сериозна клинична картина. Ще се наложи въвеждане на нови ваксини. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва поставяне на ваксина срещу Ковид на всички от 6 месеца нагоре", допълни още проф. Александрова.

"СЗО трябва да вземе решение за преименуването на вируса и болестта, която той предизвиква. Трябва да се вземе решение и дали ще бъде обявена извънредна ситуация с международно значение, за да бъдат мобилизирани средства и усилия. Маймунската шарка засяга много друго животни, основно плъхове и катерици. От 1970 г. има много малко случаи извън ендемичните райони в Африка. Прави впечатление, че от началото на годината до 15 юни има 2103 случая, като огромната част са извън ендемичните райони. 98% от тях са регистрирани през май месец. Предполага се, че броят на случаите е доста по-голям", коментира проф. Александрова.

"Има доста атипични проявления, нужни са 2-4 седмици за възстановяване. Напълно възможно е да има животни, които да имат асимптомна проява. Трябва да бъде предотвратено вирусът да инфектира животински резервоари извън ендемичните райони. Според Европейския център за контрол на заболяванията и СЗО общият риск е умерен. Това е заболяване, което изисква продължителен близък контакт. Няма опасност да бъдем инфектирани, ако просто пътуваме с такъв човек в автобуса или сме до него в магазина", заяви проф. Александрова.