Първи сериен соларен автомобил
Секция: Автомобили
21 Юни 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи сериен соларен автомобил

/КРОСС/ След шест години изследователска и конструкторска работа нидерландската хайтек компания Lightyear представи първия сериен соларен автомобил в света, съобщи „Труд бг“. Първите доставки ще започнат през есента. Годишно ще се произвеждат около 1000 броя, цената е 250 000 евро.

Моделът Lightyear 0 разполага с двойни соларни клетки, които имат обща площ над 5 квадратни метра. Те генерират електрическа енергия, когато колата е в движение или е паркирана на място. При оптимални условия с интензивна и продължителна слънчева светлина пробегът се увеличава с със 70 километра на ден благодарение на акумулираната слънчева енергия. Батерията с капацитет 60 киловатчаса се зарежда и от контакт. Когато е пълна, тя осигурява преодоляването на дистанция от 625 км. С допълнителните 70 км от слънчевата енергия, пробегът достига 700 км.

При климатичните условия на държави като Германия и Холандия, водачите могат да шофират изцяло със слънчева енергия около два месеца годишно. В по-южни страни като Португалия и Испания слънцето осигурява използването на автомобила в 6-7 месеца от годината.

Соларният автомобил се задвижва от четири електромотора на всяко колело. Максималният въртящ момент от 1720 Нм е много по-висок от сумарната мощност, която възлиза на 170 конски сили. Добрата аеродинамика и ниският коефициент на челно съпротивление (0,19) допринасят за ефективното използване на енергията. Лимузината е дълга 5,08 м и тежи 1575 кг. С консумация на електроенергия в размер на 10,5 киловатчаса на 100 км това е най-икономичният електромобил.

За разлика от други коли на ток, тук по-високата скорост не води до бързо изчерпване на батерията. С темпо от 110 км/ч моделът Lightyear 0 може да измине над 560 км. Динамиката е напълно приемлива с ускорение от 0 до 100 км/ч за 10 секунди. Максималната скорост е ограничена по електронен път до 160 км/ч.

Дизайнът е минималистичен и максимално изчистен. В интериора е инсталиран само един екран, който е с диагонал 10 инча. Обновяването на софтуера се извършва по въздуха. Материалите в интериора са от устойчиви и рециклирани източници.