60% от украинските бежанци в България искат да работят
Секция: ИКОНОМИКА
21 Юни 2022 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
60% от украинските бежанци в България искат да работят

/КРОСС/ Предизвикателства пред пазара на труда беше сред темите на теми на Софийския икономически форум III, който се провежда в "София Хотел Балкан".

„60% от украинските бежанци са заявили, че искат да работят“, каза Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова и ръководител на работната група към кризисния щаб за бежанците, обединяваща усилията на неправителствения сектор и правителството. „Малко над 82 хиляди са украинските бежанци в момента в България. 35% са деца, 1% са пенсионери или нетрудоспособни. 57 000 са в трудоспособна възраст“, каза тя.

Величкова очерта като основни проблеми пред украинските бежанци, които искат да започнат работа, незнанието на български език и на второ място, това че почти всички са жени с деца и държавата трябва да осигури грижи за децата. „99% от украинските бежанци вече са получи временен статут и като такива могат да започнат работа, както и да запишат децата си в училище“, добави тя.

Величкова съобщи, че до месец най-вероятно ще стартира мярка, която е насочена към общините за създаване на механизми за почасова дневна грижа за деца.

„Програмата ще е за деца между 2 и 6 години, за да могат общините, които имат възможност да разшият капацитета на съществуващите градини и да открият нови места. Един от основните проблеми за децата е липсата на ваксини, защото инунизационните календари в България и Украйна се разминават“, обясни тя.

Величкова призна, че голяма част от украинските бежанци търсят работа. В същото време работодателите се нуждаят от служители като за връзката между тях се разбита основно на Агенцията по заетостта.

„Но нашето усещане в работните групи е, че все още държавата не е намерила начин на изгради ефективен мост между тези две страни, за да се осъществи истинската интеграция на тези хора, а не те да бъдат подпомагани“, обобщи тя.

Ружа Смилова от Центъра за либерални стратегии каза по време на форума, че само 8% от средствата, които България отделя за насърчаване на заетостта, отиват за повишаване на квалификацията при средно 40% в Европейския съюз.

Софийски икономически форум III е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.