Търговците на горива: В този момент няма възможност за по-ниски цени
Секция: ИКОНОМИКА
22 Юни 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Търговците на горива: В този момент няма възможност за по-ниски цени

/КРОСС/ В този момент няма възможност за по-ниски цени на пазара. Цената на колонките е оптимална, друг е въпросът как се съставя тя, когато имаме икономически субект, който държи 80% от пазара и се получава лек дъмпинг. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Идеята е, ако са верни фактите, че най-голямата компания купува по-евтин петрол, на вътрешния пазар цената да бъде по-ниска, обясни той.

Когато цената на едро е изравнена с цената на дребно, няма никакъв търговски марш. Реално, се работи без никаква печалба.

Да се очакват фалити е силно казано, но ще има едно временно затваряне в малките населени места, допълни Хаджидимитров.

Изказването на един бивш министър, че компанията, която държи 80% от пазара печели 10 милиона на ден е малко пресилено, но може да се говори за 5 милиона на ден. Зануляват ни нас, няма шанс да работим, каза Хаджидимитров.

Държавата трябва да си влезе в ролята и да види защо се получава този дъмпинг. Когато има толкова оплаквания в КЗК и то от малки обекти, това трябва да се провери. Лошото е, че се работи със заплахи. Това не са коректни практики. Ние сме партньори на държавата, а работим под един стрес, под една заплаха непрекъснато, обясни Хаджидимитров.

Да фаворизираш компания, която през последните 20 години не е внесла един лев данък печалба, не е коректно, допълни той. По думите му, ситуацията за малките търговци на пазара на горива в момента е стресираща.

Хаджидимитров коментира и предложената от правителството мярка за финансова помощ от 25 стотинки на всеки литър заредено гориво.

Идеята е добра, но цялата административна тежест се прехвърля на бизнеса. Когато държавата реши да подпомага хората, значи да си свърши цялата работа. Не да натоварва бизнеса, а да го разтоварва.

Той определи предвидените 25 стотинки за литър като популистка мярка.

За мен не е номерът да минава през бизнеса това. Аз съм сигурен, че в нашия бранш не са доволни от тази идея на правителството, допълни Хаджидимитров.

Според него да се прогнозира ръстът в цените на горивата към момента е спекулативно. Подчерта обаче, че няма как да има по-ниски цени, а краткосрочната прогноза е, че в близките месеци те дори ще се увеличават.

Ако войната приключи, тогава ще виждаме цени под три лева, допълни Хаджидимитров.