Откриха миниатюрна галактика в центъра на Млечния път
Секция: Наука
22 Юни 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха миниатюрна галактика в центъра на Млечния път

/КРОСС/ Астрономи са открили в центъра на Млечния път странен обект, наподобяващ миниатюрна спирална галактика, която кръжи около една масивна звезда, пише "Сайънс алърт", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър астронъми".

Откритието е направено с помощта на микровълновия телескоп АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в чилийската пустиня Атакама.

Звездата се намира на 26 000 светлинни години от Земята и е около 32 пъти по-масивна от Слънцето. Тя е разположена в огромен диск от въртящ се газ, наричан "протозвезден диск". Дискът е широк около 4000 астрономически единици (1 астрономическа единица се равнява на разстоянието между Земята и Слънцето).

Подобни дискове са широко разпространени във Вселената. Те "хранят" звездите, като помагат на младите светила да натрупат маса.

Обектът, наблюдаван в Млечния път, обаче е доста необичаен. Той прилича на "миниатюрна галактика, която обикаля опасно близо до центъра на нашата галактика", отбелязват астрономите.

Наблюденията показват, че движението на диска едва ли е придало естествената му спирална форма. Според изследователите той по-скоро е оцелял след сблъсък с друг космически обект.

Учените са направили компютърни симулации и са установили, че този катаклизъм вероятно се е случил преди около 12 000 години. Големият обект до такава степен е променил формата на облака прах, че в него са се появили ясно забележими спирални "ръкави".

"Тъй като в центъра на Млечния път има милиони пъти повече звезди, отколкото в нашата част на галактиката, вероятно подобни събития се случват там доста редовно", казва Лу Син, един от съавторите на изследването от Шанхайската астрономическа обсерватория в Китай.