Песков: Подготвя се отговорът на транспортната блокада на Калининград
Секция: Русия
22 Юни 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Подготвя се отговорът на транспортната блокада на Калининград

/КРОСС/ Все още се обсъждат вариантите за отговор на ограничението на транзита до Калининград, руските власти обмислят различни мерки, каза пред журналисти говорителят на президента Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Подготвят се мерки. След като внимателно претеглим всичко, вече ще говорим“, допълни още Песков.

В отговор на уточняващ въпрос, говорителят на Кремъл обясни, че може да има различни мерки: „Русия не се фокусира върху конкретна форма или време, когато избира реакция на транспортната блокада на Калининград от Литва. Основното е да се реагира на ограниченията, а не да се спазват тези параметри“.

 „Няма определена форма. Основното за нас тук е да реагираме на подобни недружелюбни стъпки и да не спазваме никакви срокове“, подчерта Песков.

„Руските власти са убедени, че ограничението за транзита на стоки до Калининград през територията на Литва противоречи на основни документи“, коментира Песков.

„Убедени сме, че тези незаконни санкции, приети от Европейския съюз, не са приложими в тази ситуация. И прилагането на тези санкции при транзит до Калининград – напред-назад – просто противоречи на основните документи“, каза още Песков.

Както по-рано съобщи губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов, литовските железници уведомиха железниците на Калининградска област, че от 18 юни са ограничили транзита на редица стоки от регионите на Руската федерация към региона поради европейски санкции срещу Русия. Регионалният ръководител отбеляза, че действията на Литва са незаконни и нарушават споразуменията, тъй като при присъединяването на страната към ЕС тя гарантира запазването на транзита до региона.