Първата в България двойна магистърска програма по бизнес администрация в УНСС ще развива предприемаческите способности на младите хора
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Юни 2022 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първата в България двойна магистърска програма по бизнес администрация в УНСС ще развива предприемаческите способности на младите хора

/КРОСС/ УНСС и Northern Illinois University (NIU) – USA откриха официално първата по рода си в България двойна магистърска програма по бизнес администрация (Double Executive MBA Programme).

„Програмата ще позволи на младите хора да развиват предприемаческите си способности, защото бъдещето е в предприемачеството и е съсредоточена върху много важни за нашето съвремие дисциплини, една от които е дигиталната трансформация, а тя се случва, когато имате предприемачески дух. Тази програма ще подготвя младите хора за бъдещето“, каза Ани Филипова, програмен директор на NIU за Източна Европа и член на Алумни борда на УНСС.

Програмата беше представена от ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров и деканът на NIU College of Business д-р Баладжи Раджагопалан. Специален гост на събитието беше зам.-министърът на образованието и науката проф. д.ф.н. Генка Петрова-Ташкова.

Double Executive MBA стартира през новата учебна година, а обучението ще се провежда присъствено в УНСС от съвместни преподавателски екипи от двата университета.

Много известни и успешни личности са завършили  NIU College of Business - сред тях присъстват имена като Кели Роган - корпоративен вицепрезидент по стратегия в Microsoft, Мат Томпсън - бивш изпълнителен директор на Adobe, Джоан Ботарини - финансов директор на Hyatt, Алекс Къмингс - бивш изпълнителен директор на Coca-Cola и други.

Двойната магистърска програма по бизнес администрация ще се преподава на английски език и е отворена за студенти от България и всяка друга страна както в Европа така и извън нея. Завършилите магистратурата ще получат две дипломи от УНСС и Northern Illinois University (NIU).

Програмата е предназначена за студенти със степен бакалавър  които биха искали да имат по-добри възможности за кариера в страната и чужбина чрез усъвършенстване на знанията си във финансите и области като дигитализация, екологично и социално управление (ESG), предприемачество, както и да надградят знанията си в областта на финансите, ако са завършили техническа или друга специалност.

Двойната програма по бизнес администрация е насочена и към професионалисти, които търсят подходяща за повишаване на квалификацията и мениджърските им компетентности магистърска програма. Тя цели да разшири обхвата на кариерата, перспективите и възможностите за работа на студентите, записали се в нея.

Програмата предлага уникалната възможност на работодателите да подобрят знанията на своите служители и да ги подготвят за бъдещето, като по този начин създават следващите лидери в организацията.

Double Executive MBA обхваща дисциплини като лидерство, дигитална  трансформация, предприемачество, екологично и социално управление (ESG), устойчивост, финансов анализ и управление на разходите, глобално управление на доставките и други.

 „Надявам се нашият университет да бъде един страхотен партньор. Не беше лесно да започнем тази програма, беше огромно предизвикателство. УНСС има и няколко други дуални програми, но искаме те да стават все повече. Понякога е трудно за чуждестранните студенти да дойдат и да следват в България, точно затова създаваме тези бакалавърски и магистърски програми“, заяви ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Деканът на NIU д-р Раджагопалан благодари на проф. Димитров за предоставената възможност и подчерта: „Щастлив съм, че имаме шанса да стартираме тази дуална магистърска програма. Това е първата ни такава програма в Европа, имаме европейски партньорства, но досега не сме развивали подобен проект. В Азия и Южна Америка да, но е историческо събитие за нашия университет, че това става тук в Европа, че стартираме съвместна програма с български университет“.

 „За мен е забележително, че сте успели да решите проблема с издаването на двойната диплома, което е наистина от огромна полза за студентите. Пожелавам успех на новата програма, тя е огромно постижение, защото е стратегическа за нашата страна!“, каза зам.-министър проф. Генка Петрова-Ташкова