Нейнски: Съмнявам се, че в рамките на този парламент може да се създаде силно правителство
Секция: ПОЛИТИКА
23 Юни 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нейнски: Съмнявам се, че в рамките на този парламент може да се създаде силно правителство

/КРОСС/ “Силно се съмнявам, че в рамките на този парламент може да се създаде силно правителство. Схемата, по която в момента работи политиката, не предполага да се създаде стабилно мнозинство. Реформите, които предстоят на България, изискват стабилно реформаторско евроатлантическо мнозинство”, каза бившият външен министър Надежда Нейнски в студиото на “Здравей, България” и заяви, че “няма добър ход в момента”.

“Свалянето на правителството отваря една спирала на нестабилност. Изборите са легитимният начин за връщане към волята на хората и препотвърждаване на тяхната подкрепа. Не бива да се страхуваме от изборите”, каза още бившият министър.

Според нея дори и управляващото мнозинство да беше спечелило подкрепата на още 6 депутата, това нямаше да им даде свобода да извършват исканите от тях реформи.

“Трябва да се очертаят много ясни червени линии, които в момента отсъстват”, категорична бе Нейнски.

Червените линии, които тя говори са присъединяването на Западните Балкани и увеличаването на европейското пространство, както и енергийната зависимост на България от Русия.

“Когато говорим за казуса “Македония” това не е просто двустранен въпрос между България и РСМ. Тук става въпрос за стабилността на Балканите, за възможната Западните Балкани да получат европейска перспектива, за интереси на България нейните съседи да споделят същите идеи и перспективи”, обясни Нейнски.

“Битката за влияние на Балканите не е от вчера. Тук осен Русия, се намесва и Китай. България има жизнена нужда от разширяване на европейското пространство и да се откъсне от зависимостта на руските доставки”, допълни още тя.

Бившият министър на външните работи коментира и френското председателство, като каза, че според нея “има нужда от корекции, но като цяло защитава интересите на България”.

“В него се съдържат две много важни неща - първото са българите в Македония не като малцинство, а второто - че трябва да бъде подсписан двустранният протокол, който съдържа механиката на изпълнение на договора от 2017 година”, поясни тя и заяви, че “това, за което България трябва да настоява, е по-голямата роля на Европейския съвет и гаранция за това, че се спазва договорът”.