Стиглиц: Западът може да загуби в новата "студена война" с Русия и Китай
Секция: Анализи
23 Юни 2022 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стиглиц: Западът може да загуби в новата "студена война" с Русия и Китай

/КРОСС/ Съединените щати влязоха в нова Студена война с Русия и Китай, в която глобалната хегемония, а не защитата на ценностите, е поставена на карта от Запада, това следва от статия на американския икономист, носител на Нобелова награда по икономика Джоузеф Стиглиц за портала Sheerpost.

Според икономиста в продължение на две десетилетия след падането на желязната завеса САЩ са били „очевидно номер едно“ в света. Но след това са последвали „погрешни войни в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастването на неравенството“, което постави под въпрос лидерството на Вашингтон в световната политика.

Стиглиц отбелязва неизбежността, че „Китай ще изпревари САЩ икономически“. Съединените щати, според учения, „не могат сами да спечелят новата конкуренция на великите сили; те се нуждаят от съюзници“.

Въпреки това през последните години, както отбелязва ученият в статията, съюзниците на САЩ имат все повече причини да се съмняват в надеждността на Вашингтон като партньор.

Стиглиц илюстрира тезата за расизма с „апартейда с ваксините“, когато богатите страни получиха всички необходими ваксини срещу коронавируса, „а хората в по-бедните страни бяха оставени да се оправят сами“.

Междувременно, от гледна точка на икономиста, Китай и Русия направиха своите ваксини достъпни за другите.

В същото време Пекин, както отбелязва Стиглиц, е успял да осигури на бедните страни сложна инфраструктура, засилвайки влиянието си.

 

Източник: NEWSFRONT