Икономист прогнозира 6 лева за литър гориво
Секция: ИКОНОМИКА
23 Юни 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист прогнозира 6 лева за литър гориво

/КРОСС/ Цените на горивата у нас бележат нови върхове - бензинът премина 3,40 лева. Почти 3,60 лева достига цената на дизела. Според икономиста Михаил Кръстев цените на горивата могат да достигнат до много по-високи стойности - дори до 6 лева. А от 2023 г. голяма е вероятността да плащаме 5 лева за литър.

Той посочи, че може да се окаже, че новите индикатори през 2023 година ще причинят по-голямо поскъпване. "Може да достигнем цена от над 5 лева за литър гориво. Една от причините е новата политика на ЕС по отношение на акциза на горивата - досега беше върху 1000 литра гориво, а оттук нататък - като стойност на енергия. Това ще доведе от повишение от над 1 лев за масовите горива. При пропан-бутана и метана ще се стигне дори до много по-голям ръст", обясни той.

По думите му България използва почти изцяло руски нефт, но това не се отразява на цените на колонките. Причината - няма диверсификация на източниците, нито на складовете на горива. "Докато потреблението не намалее, цените ще растат", категоричен е Кръстев.