Милка Христова: „Заводпроект” отдава под наем 28 имота, а реализира 2000 лв. печалба
Секция: ПОЛИТИКА
24 Юни 2022 07:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милка Христова: „Заводпроект” отдава под наем 28 имота, а реализира 2000 лв. печалба

/КРОСС/ Дейността на „Заводпроект“ ЕООД и „Лабело“ЕООД – дъщерни дружества на „Софийски имоти” ЕАД, е непрозрачна, неефективна и губеща за Столична община. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по повод доклад за вливането на двете дружества в „Софийски имоти“, който социалистите не подкрепиха.

По думите й особен интерес предизвиква дейността на „Заводпроект“, което има 28 инвестиционни имота. Между тях има впечатляващи имоти като офис и 4 апартамента в Лозенец, 2 от които са с площ от 128 кв. м., 3 гаража и 3 апартамента на ул. „Лайош Кошут“, единият от които е 180 кв. м., а другият 111 кв. м., магазин на ул. „Триадица“ и магазин на ул. „Гурко“. Има апартамент 117 кв. м. на ул. „Враня“. А в район Младост има 10 апартамента, три от които с площ над 95 кв. м., а един е 133 кв. м.

Христова припомни, че предметът на дейност на „Заводпроект“ е да управлява на оперативен лизинг тези 28 имота.

„Икономическите резултати от този оперативен лизинг обаче са следните: за 2020 г. приходите от наем са 102 000 лв., а за 2021 г. са 87 000 лв. Печалбите са съответно: за 2020 г. – 2 хил.лв., а за 2021 г. – 3хил.“, съобщи общинският съветник от БСП.

Тя попита какви биха били последствията за някой, ако той управлява тези впечатляващи 28 имота и приключи с печалба от 2хил. лв.

„Недоумявам как е възможно при този тип имоти и с тази квадратура и такива локации, да се получат тези „впечатляващи“ финансови резултати“, изтъкна Милка Христова и обясни, че на комисия, е получила положителен отговор на въпроса дали тези имоти са в добро състояние.

Христова постави въпроса на какъв принцип „Заводпроект“ ЕООД е стопанисвало тези имоти и заяви, че от БСП ще настояват, да се запознаят с правилата за провеждане на конкурсите, с които тези имоти са отдавани на оперативен лизинг, кой е спечелил тези конкурси и срещу какви цени ползва имотите. Общинската съветничка припомни, че преди няколко години се оказа, че един от тези апартаменти на „Заводпроект” е ползван от Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ за „стокиране” на багажа й, докато е в Брюксел.

Милка Христова припомни, че предложението двете дружества да се влеят в „Софийски имоти“ е на БСП от преди 7 – 8 години, за да бъде по-прозрачна дейността по стопанисването на имотите.

„Аз съм последният човек, който е против вливането, но съм човекът, който не желае с днешното предложено решение, да се даде индулгенция за лошото управление и пропуснатите доходи, години наред. На практика ни се предлага да заметем с лека ръка всичко, което се е случило в годините и сега да кажем „пито – платено“, давайте напред“. Общинският съветник заяви, че Групата на БСП в СОС тепърва ще има питания по тази тема, включително, как точно се реализира оперативният лизинг, кой измисли схемата „жилища” да се „водят” инвестиционни имоти и защо този лизинг не носи никакви печалби на Столична община, респективно на нейните граждани.

„Докладът, който е за вливането, трябваше да бъде достатъчно аналитичен, за да даде ясна картина и причините за това, което се е случило, защо така са управлявани дружествата и някой да поеме отговорност за това“, каза в заключение Милка Христова.