Първи случаи на маймунска шарка в България
Секция: Здраве
24 Юни 2022 07:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първи случаи на маймунска шарка в България

/КРОСС/ В България са потвърдени два случая на маймунска шарка. Това става ясно от информация, разпространена от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г.

И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По-младият мъж е постъпил на 20 юни в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА със съмнения за варицела. В резултат на направените в широк обем изследвания, в това число и в Националния център по заразни и паразитни болести, е потвърдена диагнозата маймунска вариола. Към момента пациентът се намира в добро състояние, с обратно развитие на обрива. Още с постъпването му в болницата е изолиран в самостоятелна стая, като са предприети всички необходими предпазни мерки, съобщиха от лечебното заведение.

По първоначални данни и двамата заболели съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици - съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Първите случаи коментира и директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. Тя уточни, че не става дума за разпространение на заболяването у нас. „Това са вносни случаи. Тече епидемиологично проучване. Пациентите вече са добре - със завехнали обриви. Нямат температура, стабилизирани са”, уточни тя.

Проф. Христова обясни, че болният може да зарази тесен кръг хора около себе си, които са в близък контакт с него - членове на домакинството, здравни работници, ако не внимават. Не става дума за възможност за епидемично разпространение”, категоричен е директорът на НЦЗПБ.