Доц. Гломб: Не бих се учудила есенно-зимният сезон да бъдем отново с COVID-19
Секция: Здраве
24 Юни 2022 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Гломб: Не бих се учудила есенно-зимният сезон да бъдем отново с COVID-19

/КРОСС/ Не бих се учудила есенно-зимният сезон да бъдем отново с COVID-19”. Това каза в студиото на “Здравей, България” вирусологът доц. Любомира Николаева- Гломб. Страшно много се повишава инфектируемостта. Не са тежко болни, но болниците започват да се пълнят, каза Гломб и даде пример със съседна Гърция, където последните седмици се наблюдава скок в заболеваемостта.

Фирмите, разработващи РНК ваксини, работят върху би-валентна ваксина срещу коронавирус, която съдържа в себе си оригиналния вариант на коронавирус и Омикрон вариацията, обясни Гломб.  Но комбинацията между коронавирус и противогрипна ваксина е все още на експериментално ниво, поясни вирусологът.

Тя коментира и двата случая на маймунска шарка, които бяха регистрирани у нас в четвъртък, при двама мъже.

Предаването на маймунката вариола не е от лесните неща, не е по респираторен път, както е COVID, а е с контакт кожа в кожа, уста в кожа. Необходимо е интензивен, близък и по-продължителен контакт, обясни доц. Гломб.

Тя каза, че инкубационният период на заразата е средно до 2 седмици, а обривите се получават между 1 и 3 дни след проявата на общите симптоми- повишена температура и болка в мускулите и гърба, но не оставят белези.

Вариантът, който тръгна по света е западноафриканският, той се характеризира с по-леко протичане, увери доцентът.