Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо по френското предложение за РСМ
Секция: Анализи
24 Юни 2022 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо по френското предложение за РСМ

/КРОСС/ Липсата на позиция повече от седмица по френското предложение за урегулиране на отношенията между България и РСМ обостри нещата. Това заяви бившият външен министър депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Имаше несигурност в България, колко дни се мълчеше. Нямаше нито заседание на Комисията по външна политика, нито позиция на правителството на Кирил Петков от петък досега. Това обостри нещата и беше грешка, трябваше да се действа малко по-бързо и малко по-отговорно", смята тя.

Решението беше оставено на депутатите от външната комисия, защото правителството в оставка така и не внесе никакво предложение и инициативата трябваше да бъде поета от ГЕРБ, уточни Захариева за БГНЕС.

Бившият външен министър обърна внимание и на гласуването по време на вчерашното заседание, на което бяха разгледани трите проекта, внесени от ГЕРБ, ДПС и ДБ.

"На заседанието на външната комисия партията на премиера в оставка гласува меко казано странно. Гласува едновременно с ДПС и ГЕРБ, когато подкрепи предложението на ДБ и в същото време гласува с "Възраждане" против нашето предложение", отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Бившият външен министър заяви, че предложението на ГЕРБ е много близко до това на ДБ. Тя се спря и на яростното отхвърляне от македонска страна на френското предложение.

"Това е още едно доказателство, че тази Преговорна рамка и постигнатият пакет е добър. Македонските политици не за пръв път си играят и се опитват да извиват ръце. Първоначално имаше остра реакция от страна на опозицията, имаше огромни протести на ВМРО-ДПМНЕ. Сега се вижда и от страна на управляващите, което се засили след изявлението в сряда на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подкрепи френското предложение", изтъкна Захариева.

Коментирайки ситуацията в РСМ, депутатът от ГЕРБ каза, че преминаването към работеща демокрация не е лесен процес.

"Това е още едно доказателство, че сме били прави, когато още през март 2020 г. решихме, че за да се случат реформите в РСМ, те трябва да станат част от преговорната марка. Искат, не искат, властите в Скопие ще трябва да ги изпълняват, ако наистина имат желание да се присъединят към ЕС", завърши тя.