УНСС и А 1 България откриха дигитална класна стая
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС и А 1 България откриха дигитална класна стая

/КРОСС/ Кандидат-студенти и студенти от УНСС ще могат да използват новите дигитални класни стаи, които бяха открити от ректора проф. д-р Димитър Димитров и Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Държавни структури“ на А1. Събитието е в рамките на проекта „Икономическото образование в България 2030“, който е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедурата „Модернизация на висшите училища“. 

„Нашият университет придобива нещо ново и много качествено. Искам да пожелая на нашите студенти и кандидат-студенти успешно използване на дигиталните стаи и лаборатории дълги години. Технологиите се развиват постоянно. Преди две години, когато дойде пандемията от Ковид-19, ние бързо преминахме към дигитално обучение. Сега с тази дигитална класна стая ще имаме много повече възможности за интерактивно обучение. Благодаря на А1 България за успешното сътрудничество във връзка с изграждането на виртуалната класна стая“, каза проф. Димитров, който е ръководител на проекта.

Той сподели, че има предвидени средства и за обучение на преподавателския състав, което ще започне от есента на тази година.

„Това, което се случва в нашия университет е, че имаме качествено нова инфраструктура за обучение. Тя дава отлични възможности за ново, модерно съдържание, които нашите студенти очакват и изискват от нас. В началото на септември ще направим обучения не само във връзка с дигиталните класни стаи, а и за разработването на нов тип съдържание. За в бъдеще нашето желание е да разширяваме тази инфраструктура“, каза и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурността в УНСС, както и координатор на проекта.

Той допълни, че през есента преподавателите от университета трябва да се научат как да създават нов тип качествено съдържание в рамките на проекта.

По време на представянето на класната стая беше направена виртуална връзка с преподаватели от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет и Националната спортна академия, които също участват в проекта.

Като изключително полезно и ново за процеса на преподаване беше отбелязано, че има две камери. На едната се вижда преподавателя, а другата е обърната към залата, където са студентите. 

„Искам да призова вашите преподаватели наистина да създават повече дигитално съдържание, защото системата е жива. Тя трябва да се напълни със съдържание и по този начин ще заработи още по-добре“, категоричен беше Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Държавни структури“ на А1 България.

По време на представянето на функционалностите на дигиталните стаи представител на А1 показа как кандидат-студенти и студенти на УНСС могат да бъдат обучавани за първи път чрез 360-градусова 3D цветна холограма. Интересното при нея е, че тя може да се гледа от всеки ъгъл.

Беше презентиран и така нареченият MozaBook, който представлява образователен презентационен софтуер. Чрез него се разширява учебния инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. В него има ефектно интерактивно съдържание и вградени, развиващи уменията, илюстративни и виртуални лабораторни приложения, които помагат за повишаване интереса на учениците и придобиването на знания.

На представянето на дигиталната класна стая присъстваха много преподаватели от различни катедри на УНСС, както и представители на „Корпоративни продажби“ на А1.

Проектът BGO5M2OP001-2.016-004 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.