Как да изберем амортисьори: какво да търсите?
Секция: Автомобили
24 Юни 2022 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да изберем амортисьори: какво да търсите?

/КРОСС/ Всички знаят, че пътищата няма как да бъдат идеално равни и гладки, така че винаги има неравности и релефни участъци, пукнатини, камъчета и други подобни, които предизвикват друсане. За да бъдат сведени до минимум тези вибрации и неприятни усещания по време на път, са предвидени амортисьорите. Какво е тяхното предназначение и по какъв начин функционират, каква е ролята на пружината им и предлаганите отделни видове? Кои са акцентите в правилния избор?

За какво служат амортисьорите
Те са част от окачването на превозното средство и основното им предназначение е поемането на неравностите по пътя. Така значително се намаляват генерираните вибрации и се подобрява комфортът при пътуване.
Съвременните автомобили имат преден и заден амортисьор - по два за всяка от страните, а предназначението им е едно и също. Разликата между двата е по размерите, сработването и времето за експлоатация. Предните са с по-кратък живот от задните, поради по-голямото тегло на двигателя в предната част на превозното средство. За удължаване на работното им състояние съвременните производители добавят т.нар. макферсони, комбиниращи амортисьора с пружина.

Как работи амортисьорът
Представлява маслена помпа, горната част на която е свързана с буталния прът, а той - с намиращо се в цилиндър, пълен с хидравлична течност, бутало. Вътрешността на този цилиндър е камера под налягане, а външната е цилиндър с резервоар за изтичане на течността, когато амортисьорът сработва. Това се случва при преминаване по неравност, което води до натиск върху пружините и буталния прът, карайки го да потъва в цилиндъра, за да поеме колебанието. За да се забави цялостното движение на буталото, във вътрешния цилиндър има малки отвори, през които изтича по малко течност, отиваща в резервоара.

За какво е механичната пружина
Пружините служат за поддържане на добрия контакт на превозното средство с асфалтовата настилка. Те поемат колебанията при движението на окачването нагоре и надолу, при преодоляване на неравностите по пътя. По този начин колелата при отскачане във въздуха и под натиска на гравитацията и пружините максимално бързо възстановяват контакта си с пътя и се поддържа устойчивото управление на превозното средство. При липса на подобни пружиниращи части времето за възстановяване на контакта с пътя ще е значително по-голямо и това ще затрудни управлението.

Видове амортисьори
Според устройството тези части са няколко вида:

- маслени - смятани са за остарели, но все още присъстват в около 40-50% от автомобилите. Пълни са с хидравлично масло и принципът им на работа е сходен с описания по-горе. Тези части са евтини и изключително надеждни, дълготрайни и са най-ефективни при ниски скорости на движение;

- газови - подобни са на маслените решения, но с допълнителна газова камера и бутало. В цилиндъра с газа няма отвори и при сработване на масленото бутало се увеличава налягането върху газа вътре в камерата и сработва второто бутало. В този случай колелата не губят контакта си с пътя и често тези видове са срещани в спортните автомобили и SUV моделите.

Как да изберете правилния амортисьор
Съществуват много видове марки и модели автомобили и е трудно да се даде точен отговор относно правилния избор. Според онлайн магазин Топ кар добър вариант е да се ръководите от препоръките на производителя при смяната или да свалите повредената част и да купите същата от специализиран сайт.

В другия случай можете да се ръководите от желанията си при шофиране. Ако искате да карате в комфорт и спокойствие, надеждност и разумни цени, то маслените двутръбни решения са отличен избор. Ако обичате комфорта при шофиране и подобрената маневреност при завиване, газовите двутръбни решения ще ви паснат. Ако сте агресивен шофьор, то еднотръбните газови модели са по-подходящите.