Отиде си доц. Александра Хонг, режисьор, хореограф и педагог в НАТФИЗ
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2022 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отиде си доц. Александра Хонг, режисьор, хореограф и педагог в НАТФИЗ

/КРОСС/ Отиде си доц. Александра Хонг, режисьор, хореограф и педагог по „Театър на движението – Пантомима“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Доц. Александра Хонг завършва професионалното си образование по актьорско майсторство за театър и кино във ВГИК, Москва (1983). Специализира „Пантомима и сценично движение“ в НАТФИЗ (ВИТИЗ), а от 1985 г. преподава пантомима и сценична пластика на студентите от факултет „Сценични изкуства“. Ръководи и първия специализиран клас за хора с увреден слух.

Посвещава се на творческите идеи в областта на синтетичния театър, на синтеза на различни сценични жанрове и средства – пантомима, модерен танц, акробатика, клоунада, пеене и др., на арт-терапията и форум-театър.

Разработва принципите на психологическия жест в танца и пластическата импровизация. Изследва нов вид танцова техника, основана на синтезирането на жестовия език на хора с увреден слух с принципите на психологическия жест.

Работи като актриса в театър „Сълза и смях“ (1986-1991) с гастроли в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф създава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг-школи, работни ателиета различни държави. Основава СНЦ "Артистичен свят на младежта". Член е на Международната женска либерална мрежа, Източноевропейската асоциация по Арт-терапия и Съюза на артистите в България.

Поклон пред паметта ѝ!