НАП разкри 10 000 литра нелегално корабно гориво
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Юни 2022 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАП разкри 10 000 литра нелегално корабно гориво

/КРОСС/ Национална агенция за приходите разкри над 10 000 л. нелегално гориво, складирано в база, собственост на транспортна фирма. При внезапна проверка на района около ведомствената бензиностанция на дружеството, намираща се в промишлена зона в Бургас, служителите от звеното за фискален контрол на НАП открили цистерна без регистрационни номера, прикрита с гуми от камиони. В нея имало около 4200 литра дизел, а в близост инспекторите забелязали 7 пластмасови контейнера с вместимост 1000 л., завити с найлон. Три от тях били пълни догоре, два съдържали между 500 и 600 л. горивна течност, а другите два се оказали празни.

Откритото гориво било без документи за произход, а съдовете, в които е съхранявано не са декларирани в НАП, уточняват от приходната агенция. Служителите на „Фискален контрол“ поискали съдействие от Агенция „Митници“ за установяване на вида на течността в цистерната и контейнерите. Според тях горивото е предназначено за кораби, като то е напълно годно да се ползва за сухоземни превозни средства. Корабното гориво няма био добавка, не е маркирано (оцветено) и за него не е платен акциз, уточняват още инспекторите от „Фискален контрол“ на НАП.  Служителите на Агенция „Митници“ са иззели намерените количества от синята течност и са пломбирали съдовете, в които тя е съхранява. Работата по установяване на произхода на откритото гориво продължава.

 „В резултат на регулярните контролни действия на НАП, в горивния сектор се отчита значителен ръст на продаденото количество гориво. Неведнъж сме заявявали, че ще бъдем безкомпромисни срещу опитите за данъчни измами и невнасяне на данъци и осигуровки, които ощетяват цялото общество. Проверките на НАП в обектите, занимаващи се с търговия с горива, продължават", каза зам. изпълнителният директор на приходната агенция Георги Димов.