„Моята прекрасна лейди“ – новото предизвикателство на Квинтет „Пилекадоне“
Секция: КУЛТУРА
24 Юни 2022 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Моята прекрасна лейди“ – новото предизвикателство на Квинтет „Пилекадоне“

/КРОСС/ „Пилекадоне“ е духов квинтет с енигматично наименование и повече от 25-годишна история. На 28 юни 2022 г. от 19 ч. в Камерна зала „България“, в рамките на 53-то издание на МФ „Софийски музикални седмици“ инструменталистите заедно със звездите на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – сопраното Еделина Кънева и тенорът Марчо Апостолов, ще представят в концертен вариант популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу.

Адаптацията за квинтет и солисти е на Пламен Проданов. В състава на Квартет „Пилекадоне“ са флейтистката Мила Павлова, обоистът Валентин Методиев, кларинетистът Венелин Пиперов, валдхорнистът Ясен Теодосиев и фаготистът Евгений Тонев. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант-солист в елитните български оркестри: Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, Оркестъра на Класик ФМ Радио. „Пилекадоне“ редовно изненадват почитателите си с атрактивните си изяви, много от които са с костюми, декор, мултимедия. Изтъкнати български композитори създават специално и посвещават на квинтета свои произведения: Васил Казанджиев, Пенка Кунева, Добринка Табакова, Албена Врачанска и други.

Проектите на „Пилекадоне“ се простират извън традиционното представяне на класическия репертоар. Сред тях са музикалният спектакъл „Ромео и Жулиета – вечният романс на Верона” с музика от времето на Шекспир, програмата „Нощ в операта” със солист сопраното Евгения Ралчева, концертът „Музика за „Пилекадоне” с произведения, създадени специално за състава, както и настоящият камерен мюзикъл „Моята прекрасна лейди”. Често в тях участват прочути инструменталисти и певци, артисти и интелектуалци от различни сфери: актьорите Валентин Ганев и Искра Ангелова, видният англицист, поет и преводач на творчеството на Шекспир проф. Александър Шурбанов, цигуларката Албена Данаилова, Хорът на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева.

„Пилекадоне“ са желани участници на различни фестивали у нас и в чужбина, гостували са многократно и на „Софийски музикални седмици“. Квинтетът е носител на награда „Златна лира 2019“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци за върхови постижения в изпълнителското изкуство.

Еделина Кънева е певица с богат репертоар и многостранни творчески изяви, включително и на педагогическото поприще. Марчо Апостолов също има завидна творческа биография, активна концертна и преподавателска дейност. В момента двамата са солисти в Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

Материалът за 53-ти МФ "Софийски музикални седмици" е изготвен от музиколога Диана Данова-Дамянова.