Глобалното затопляне ще намали наличието на омега-3 мастни киселини
Секция: Наука
25 Юни 2022 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобалното затопляне ще намали наличието на омега-3 мастни киселини

/КРОСС/ Учени от САЩ са установили, че изменението на климата може да намали синтеза на основните омега-3 мастни киселини, произвеждани от планктона, пише сп. "Сайънс".

Глобалното затопляне, дължащо се на антропогенните емисии на въглероден диоксид, ще намали достъпа на рибите и хората до важни хранителни вещества, според авторите на изследването от Океанографския институт в Уудс Хоул.

Липидите са клас биомолекули, чиито основни биологични функции са съхраняването на енергия и участието в структурата на клетъчната мембрана и в клетъчната сигнализация.

Изследователите са анализирали 930 проби от липиди на различни места в световния океан с помощта на прецизна масспектрометрия с висока разделителна способност. Учените са изследвали планктонни липидоми - струпвания от стотици до хиляди липиди в проба, събрани от 146 места по време на седем океанографски експедиции от 2013 до 2018 г.

Проучено е състоянието на насищане на 10 основни класа глицеролипиди и е установено, че температурата влияе съществено върху съдържанието на различните видове мастни киселини. Изследователите са открили и ясен преход от липиди с повече ненаситени мастни киселини при по-ниски температури към наситени мастни киселини при по-високи.

Учените са съставили карта на температурата на морската повърхност в края на 21-ви век за различни климатични сценарии. При най-лошия от тях с продължаващи високи емисии на парникови газове, в някои региони на океана, особено на по-големи географски ширини, ще бъде наблюдавано рязко намаляване с 25 процента на ейкозапентаенова киселина (ЕПК). ЕПК е една от най-пълноценните омега-3 мастни киселини, която има ползи за здравето и е широко разпространена като хранителна добавка.