Какво ще стане, ако използваме 100 процента от мозъка си?
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Юни 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Какво ще стане, ако използваме 100 процента от мозъка си?

/КРОСС/ Знаете ли, че хората използват само определен процент от мозъка си? При животните този процент е между 3 и 5%, като изключение е делфинът, при който процентът е цели 20. Твърдение, разпространявано дълго, за което вероятно сте чували, е, че хората използват едва 10% от мозъка си. Съвременните технологии и проучвания на мозъка обаче показаха, че това твърдение не е истина и че в мозъка няма зони, които да са без функции, както се е считало.

Дори по време на сън нито една област от мозъка не остана неактивна.  Днес знаем, че за поддържането на ежедневните функции на тялото мозъкът на хората използва много малка част от реалните си възможности, но процентът е много по-голям от 10%. Водещи невролози и екип от „Scientific American" доказаха с проучване, че през по-голяма част от времето в активно състояние човек използва около 50% от възможностите на мозъка си. Човечеството е постигнало толкова много, използвайки едва половината си капацитет, представете си, ако съумее да го използва целия или да увеличи процентът.

Какво ще стане, ако използваме 100% от мозъка си? Учените сочат, че в човешкото тяло има повече връзки между невроните, отколкото са звездите в галактиката, но хората не ги употребяват. Според някои хипотези, ако човечеството съумее да употребява по-голям процент от мозъка си, вероятно ще имат контрол над клетките на себеподобните си и дори над материята.

А какво ще стане, ако използваме 100% от мозъка си и възможно ли е това наистина, или е в сферата на фантастиката? Известен факт е, че някои хора съумяват да употребят по-голям процент от мозъка си от други, но защо това е така предстои да бъде проучено и да разберем. Също така е доказано, че употребата на по-голям процент от мозъка далеч не значи по-умен или по-висока ефективност. Оказва се, че едни от най-мъдрите хора, гении и изобретатели използват по-малък процент от мозъка си от обикновените хора. Това красноречиво сочи, че по-малкото понякога сочи повече.

Важна е ефективността, а не толкова използваният процент. Този факт е леко разочароващ, защото той отговаря по интересен начин на въпроса какво ще стане, ако използваме 100% от мозъка си - може да стане всичко или нищо и това зависи от ефективността на употребата. 

Ако се чудите и може ли да увеличите използвания процент освен какво ще стане, ако използваме 100% от мозъка си, то имайте предвид, че по-важно е да увеличите интелектуалния си капацитет. Има начини, с които да съумеете да се научите да използвате по-голям процент от мозъка си, но това съвсем не значи, че ще сте по-умни и ще се справяте по-добре. В идеалният случай следва да наблегнете на интелекта. Качественият и пълноценен сън, двигателната активност, рационалното и правилно хранене, социалният живот, смехът, избягването на стреса или правилното му преодоляване, съчетани с тренировки за ума, могат да ви помогнат да увеличите процента, който използвате.