Ердоган: Швеция и Финландия не са предприели конкретни стъпки
Секция: СВЯТ
26 Юни 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Швеция и Финландия не са предприели конкретни стъпки

/КРОСС/ Ердоган: Швеция и Финландия не са предприели конкретни и искрени стъпки, за да разсеят опасенията на Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Швеция и Финландия към момента не са подхванали " съответни и откровени " стъпки, с цел да разсеят опасенията на Турция , съобщи ДПА. Коментарът на Ердоган идва по-малко от седмица преди срещата на върха на водачите на НАТО в Мадрид, отбелязва организацията.

Понастоящем Турция е единственият член на НАТО, който обществено блокира началото на процеса на приемане на Швеция и Финландия в Алианса, като упреква двете страни в поддръжка за неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК). Двете скандинавски страни отхвърлят обвиняванията на Турция. Турция към момента чака Швеция и Финландия да " трансформират позицията си " във връзка с ПКК , е декларирал Ердоган, съгласно известие на неговия кабинет.

Двете скандинавски страни също по този начин би трябвало да " подсигуряват " повдигането на оръжейното ембарго по отношение на Турция , като обещаят да не прибягват до сходна тактичност в бъдеще, е добавил той. В обособен телефонен диалог през днешния ден с шведския министър-председател Магдалена Андершон турският президент също по този начин е повторил настояването си за изгонване или депортиране на някои лица, заяви турското президентство. Не е ясно за кои лица става въпрос, показва ДПА.