Плевен е градът с най-много лични лекари у нас
Секция: Здраве
26 Юни 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Плевен е градът с най-много лични лекари у нас

/КРОСС/ Липсата на лекари е хроничен проблем у нас в последните десетилетия. Младите доктори емигрират и не остава кой да ни лекува. Според НСИ най-много лични лекари има в Плевен, а най-малко в Кърджали и Добрич.

Градът на здравето - така наричат Плевен. Освен Медицинския университет и много болници, тук има най-много лични лекари на глава от населението.

„Нямам обяснение на факта. Случайно е. Но това скоро ще се промени. Повечето мои колеги са 65-годишни", каза д-р Димитър Цветков, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевен.

Той има своето обяснение защо се задава криза за общопрактикуващи лекари. „Това е трудна специалност, с много ангажименти", каза той.

А що се отнася до специалистите, то в Града на здравето не липсват такива. Д-р Иван Малкодански е анестезиолог. Родом от Плевен е и избира да се реализира в своя роден град. Той е сред първите, приложили експериментално лечение на КОВИД-19 с хапче, което е вече е на пазара.

„70% от пациентите в болницата, в която работя, са от други области. Когато имаме високо качество на здравни услуги, привличаме хора от цялата страна", каза той.

А многото лекари на глава от населението поражда и конкуренция, която лекарите приемат като здравословна. „Конкуренцията е в основата на демокрацията. За да има развитие, трябва да има конкуренция", заяви д-р Малкодански.

Междувременно в Кърджали и Добрич болниците затварят, защото нямат кадри. Най-тежък е проблемът със специалистите. Млади специализанти се привличат трудно и се задържат още по-трудно. На този фон перспективата пред населението става все по-мрачна.

В Добрич няма хематолози, ендокринолози, ревматолози, инфекционисти и лекари за всички тесни детски специалности.

Д-р Валери Веселинов с тревога следи как в последните 30 години бяха закрити малките болници и е убеден, че това чака областните. „Хубаво, добре, ние, докато можем, ще работим. Ще окапем, ще измрем. Добре, и после? Кой ще лекува?", пита той.

„Проблемът е общонационален. Винаги има дефицитни специалности, по които трудно се намират специалисти, като напр. кръвен център, Отделението по образна диагностика, лабораториите", обясни д-р Георги Желязков, директор на МБАЛ Добрич.

В последните 6-7 години тук бяха закрити няколко отделения като очно и урология. Все пак новото ръководство на болницата успя за година и половина да привлече над 15 млади специализанти и се надява да ги задържи.

Д-р Ростислава Петрова жертва почти цялото си лично време, за да специализира „Неврохирургия".

„Избрах Добрич, защото както се казва, в големия град всеки може, но по-трудно е човек да се реализира в по-малките населени места", споделя тя.

По-голямата част от колегите й от университета във Варна обаче предпочитат големите градове. „Това, което ги привлича е възможността за кариерно развитие във Варна и в София. В чужбина отиват заради по-достойното заплащане", обясни тя.