Мартин Димитров: Улесняваме дарението на продукти с изтичащ срок
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Юни 2022 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мартин Димитров: Улесняваме дарението на продукти с изтичащ срок

/КРОСС/  Политическата криза е най-големият риск за икономиката, но основите са стабилни, казва Мартин Димитров, депутат от Демократична България /ДБ/ - Каква е прогнозата Ви за икономиката до края на годината при положение, че имаме отново политическа криза? - Политическата криза е най-големият риск, защото се комбинира с останалите кризи - война и инфлация, която не може да бъде овладяна докато не свърши войната.

Така че решаването на политическата криза е най-спешният въпрос, включително за икономиката. А иначе хората не трябва да се притесняват, основите са стабилни. За първото тримесечие има 4% реален растеж. Има нарастване на износа и сериозно увеличение на индустриалното производство. Проблем е инфлацията, която е вносна. Тя е резултат от войната, но и други фактори, поради което има огромно поскъпване на енергийните ресурси. - Ще се изпълнят ли прогнозите за ръст на икономиката, заложени във финансовата рамка на бюджета? - Да, дори смятам, че растежът може да бъде по-добър.

Въпросът е какво ще стане с политическата криза. Най-добрият вариант е скоро има избрано правителство, което да вземе необходимите решения. Парламентът трябва да актуализира бюджета, да приеме антикризисните мерки, които вървят заедно с тази актуализация. Много ключово е Планът за възстановяване да стартира, за което трябва да е прието необходимото законодателство. - А възможно ли е скоро да се приемат необходимите поправки в 22 закона? - Това няма да стане факт към юли.

И означава, че ако отиваме на предсрочни избори през септември, няма да има време за приемането на всички закони, свързани с Плана. Това има значение за икономиката, защото ако 12 млрд. лева бъдат инвестирани тази година, това ще се отрази веднага върху растежа. Така че политическите фактори и тяхното решаване са ключови. - Актуализацията на бюджета ще бъде ли приета? - Напълно реалистично е да бъде приета, ако се държат отговорно народните представители.

Другата седмица би трябвало да влезе за разглеждане. И аз призовавам това да стане бързо, за да се даде спокойствие на хората, че има приет актуализиран бюджет, има действащи антикризисни мерки. Най-важните са диференцираното ДДС за парно и газ, което ще намали сметките. Тези 25 ст. намаление на горивата също имат значение. Паралелно с това ние предлагаме повишение на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лева, което за малкия бизнес е изключително важно. - Да, но за съжаление тази мярка се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2023 г. Не може ли по-рано? - Не може, защото е свързана с искането на една дерогация от ЕК, която отнема 9 месеца.

Процедурата вече е стартирана по наше настояване, но въпросът е нашият проектозакон, който е минал само на бюджетна комисия, също да бъде приет и това да стане през юли. Освен това сме предложили една много важна мярка - тя се гласува през закона за бюджета - за публичност на данъчните складове и свободните им капацитети. Което ще доведе до повече конкуренция, тя пък сваля цените на горивата. Накарахме много хора да се подпишат под тази мярка и се надяваме политическите страсти да не попречат тя да бъде приета.

Това се комбинира с нов състав на КЗК - тръгнали сме да го сменяме по много причини, включително заради изтекъл мандат. -Имаше възражения от страна на работодателите, че основната според тях антиинфлационна мярка я няма в бюджета - компенсациите за тока да са записани в закона, за да има предвидимост и да не се вдигат цените заради паниката от неизвестността. - Има ангажимент към бизнеса, който вече много месеци е компенсиран.

Като процент от БВП България дава една от най-високите компенсации в целия ЕС на небитовите потребители на електроенергия. Това се прави да не фалират и да се компенсира частично инфлацията. Аз говорих с тях, те се притесняват заради неяснотата. Това ще го дискутираме в рамките на актуализацията на бюджета.

Търсим решение, за да има сигурност. - Има предложение за нулева ставка на ДДС и за брашното, както и намалена за олиото. - Аз не съм привърженик на намалени или нулеви ставки, защото когато става въпрос за нерегулиран пазар, очакванията ще бъдат много по-големи от резултатите и има опасност тази отстъпка да остане у търговците. Ако не остане отстъпката у крайния потребител, хората ще бъдат крайно недоволни. И основателно ще кажат - защо не ни дадохте това, което ни обещахте. - Но пък това е една много социална мярка, която засяга наистина най-бедните слоеве. - Затова предлагаме да се направи база данни на най-бедните хора и те да бъдат целенасочено подпомогнати.

И нещо друго - в бюджета сме вкарали текстове, които да стимулират даряването на храни с изтичащ срок на годност. От 2016 г. те са без ДДС. Но заради маркирането, което въведоха, не се получи ефектът. Сега махаме маркирането и увеличаваме от 0,5 на 1% възможния таван на даренията към хранителните банки. Правим го точно за най-бедните. За мен е изключителен проблем, че храни, които са още в срок на годност, се унищожават, а не се даряват.

Говорили сме с хранителните банки и смятаме, че с тази реформа ще отпушим даренията. - Това е много хубаво, но дали фирмите отново няма да се изгубят в бюрокрация и да се откажат да даряват? - Маркирането ще бъде заменено с електронно проследяване и протоколи, в които всичко е опростено. Убедихме НАП за това. Самата хранителна банка е на мнение, че тази реформа е достатъчна. Може да се окаже, че тези дарения са повече от държавната социална политика към бедните.