ДПС: Не може греховете на управляващите да се носят от опозицията
Секция: ПОЛИТИКА
26 Юни 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС: Не може греховете на управляващите да се носят от опозицията

/КРОСС/  "Свалянето на това провалено правителство беше задължителна антикризисна мярка. Това беше логичният край на една власт, която се провали. Провалът обаче е за сметка на българските граждани, на бизнеса, на доверието в институциите. Част от греха на това правителство е засилване на разделението в обществото".

Това каза пред БНР Халил Летифов, зам.-председател на парламентарната група на ДПС. И допълни, че съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание е почти невъзможно.

"Какво би родило това Народно събрание при липсата на диалог. Не може никой с никого да не си говори и да твърдим, че може да се роди стабилно управление, което да се справи с кризите. Без диалог няма как да се решат кризите. Сегашните управляващи правят същото като ГЕРБ и ВМРО, дори повече". Летифов допълни, че изборите не са плашило, а изход: "Плашилото на изборите не бива да се размахва. Самочувствието, че политиката започва от днес и от нас, не го гледаме за първи път в българската политика. Логичният край на тези типове поведение е един и същ - провал".

Той цитира думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че на България  е нужно ценностно мнозинство, което да се обединява от евроатлантическия път.На въпрос дали ДПС са склонни да се разделят с депутата Делян Пеевски, за да стане Движението приемлив партньор, той отговори:"Ще ми се Иво Прокопиев, менторът на "Продължаваме промяната", да се яви на избори и да седне на първия ред в Народното събрание, за да можем да си говорим директно с него, а не с неговите проксита.

Ще започне нормален диалог, защото ще водим разговора с премиера в сянка. Управляващите обаче не отварят тази тема - за кръга "Капитал" и за задкулисието, за тях тя не съществува. Въпросът е да отклонят фокуса върху опозицията. Не може греховете на управляващите да се носят от опозицията.

Разбирам уплахата им и плашилото, което се опитват да развяват за пореден път в лицето на г-н Пеевски". Летифов подчерта, че ДПС е направило своите предложения в актуализацията на бюджета: "Ще се стремим да намерим консенсус около предложенията, които според нас са необходими. Ще се опитаме да участваме в градивен дебат за съразмерна помощ в тези кризисни времена".