Изпращаме юни с лятна жега
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юни 2022 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изпращаме юни с лятна жега

/КРОСС/ Зона с ниско атмосферно налягане се е настанила над Черно море и първите 2 дни през седмицата ще са с по-осезаем вятър и повече облаци в източните райони. Температурите обаче държат тенденция към повишаване.

В понеделник сутринта ще има понижена видимост в някои ниски части на страната. Денят ще е преобладаващо слънчев с дневни температури между 27 и 32 градуса. По-късно следобед и вечерта в областите около крайбрежието ще има условия за краткотрайни локални валежи с гръмотевици.

ръмотевични облаци с локални превалявания ще се образуват и във вторник следобед, отново с по-голяма вероятност в източните райони и тук-там в Дунавската равнина. В сряда и четвъртък валежи не се очакват. Едва в петък от североизток ще нахлуе по-студен въздух. Студеният фронт ще е причина за гръмотевични бури с краткотраен интензивен валеж с риск от градушка. През почивните дни ще се радваме на много слънце. Неустойчиво време се очертава в Югозападна България в събота.

През цялата седмица дневните температури ще се движат около и над 30 градуса, а в самия край на месец юни в традиционно топлите райони у нас термометрите ще се колебаят около и над 35 градуса.

Първата седмица на юли ще е преобладаващо слънчева и гореща с минимални смущения около средата на периода. Във вторник и сряда (5-6 юли) ще прониква по-студен въздух, който ще създава неустойчивост с потенциал за гръмотевични бури с валежи, но те ще са строго локални. Дневните температури с леки колебания ще се движат в летния диапазон – около и над 30 градуса.