Министерството на иновациите, МВР и ДАНС ще борят заедно корупцията по европрограмите
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Юни 2022 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на иновациите, МВР и ДАНС ще борят заедно корупцията по европрограмите

/КРОСС/ Сключено е Споразумение за взаимодействие и сътрудничество между Министерството на иновациите и растежа, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

Със Споразумението се урежда сътрудничеството при извършване на съвместни действия по превенция и извършване на проверки, при наличието на данни за извършени нередности или престъпления от общ характер при разходването на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира, че Споразумението ще помогне да се активизира работата с МВР и ДАНС, за да има по-ефективни механизми за намаляване на възможностите за корупция по европрограмите.

Целта на сключеното споразумение е взаимодействието между държавните органи да допринесе за законосъобразното разходване на средствата по ЕСИФ, защитата на финансовите интереси на Европейския съюз и защитата на националната сигурност чрез установяване и оптимизиране на комуникационни канали за обмен на информация.

Между институциите ще се задълбочи сътрудничеството при анализ на информация, извършване на съвместни проверки, подпомагане и допълване в оперативен, информационен и експертен аспект, и споделяне на специализиран ноу-хау, както и всякакви други действия, които могат да допринесат за изпълнение на целите на споразумението.

В него е предвидена възможността да се организират съвместни обучения за повишаване квалификацията на служителите от администрациите в сферите на противодействието срещу нередностите и измамите, защита на финансовите интереси на Европейския съюз, борбата с изпирането на пари и с други дейности, нарушаващи установения законов ред.