Кристиан Вигенин: Важно е да се приеме бюджетът и да продължи силната социална политика
Секция: Коментари
27 Юни 2022 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин: Важно е да се приеме бюджетът и да продължи силната социална политика

/КРОСС/ "Темата за Северна Македония беше употребена в опит да се опакова направеното от "Има такъв народ" в една патриотична опаковка, която да се хареса на българските граждани. "Ако обърнете внимание това е 3-я парламент, който ИТН е на път да събори в рамките на малко повече от 1 година. Смятам, че търканията в коалицията от страна на "Има такъв народ" бяха свързани преди всичко с парите и опита те да бъдат разпределени по непрозрачен начин в посока, която ПП и всички ние не искахме. От там трябва да търсим причината за всичко, което се случи".

"Не съм убеден, че ИТН е в ситуация да поставя условия. Разбира се ние не се месим в тези въпроси. Очевидно най-голямата парламентарна група, която ще получи мандата има правото на своята преценка кой да бъде кандидата за премиер. Ние сме готови да се съобразим с тяхното решение. Днес на нашето заседание на Националния съвет не сме поставяли такова условие. Имаме други условия - на първо място трябва да кажем, че заехме категорична позиция да не участваме в кабинет, в който участват ГЕРБ и ДПС, нито пък сме готови да разговаряме за кабинет с втория мандат, който очевидно отива в ГЕРБ или съответно в ДПС като трети мандат.

Взаимодействие между нас и ДПС, и ГЕРБ е изключено, нека да е ясно, че това не може да се случи", обясни Вигенин за предстоящото завъртане на парламентарната рулетка и линиите, които от социалистическата партия не биха прекрачили.

Вигенин каза, че БСП е готова да започне преговори с "Продължаваме промяната" за формиране на ново правителство и обясни, че социалистите имат основно две очаквания. "Краткосрочните мерки, които са приемане на бюджета, изработване на план или програма на правителството. Изработване на бюджет за следващата година, приемане на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост - въобще най-важните неща, които предстоят пред страната. Това, което е важно за нас е да продължи силния ангажимент в сферата на социалната политика, да започне реалната реформа в здравеопазването, включително промяната на статута на болниците - да не бъдат повече търговски дружества, образованието. Ние имаме интерес каквото и да е правителството - да изпълнява тези ангажименти. Да ги изпълнява планомерно с една програма, в която ясно да е разписано какво и кога прави", допълни той.

Според социалистът по отношение на войната в Украйна правителството може да бъде малко по-активно в посока търсене на политически и дипломатически стъпки за прекратяване на конфликта и договаряне на мир

"Това, което ние искаме е да се гарантират газовите и въобще енергийните доставки за България на възможно най-добрата цена. Мисля, че това всяко едно правителство трябва да търси. Дали ще е "Газпром", дали ще е друг, ние искаме един открит и ясен процес, в който да се види, че за България се взимат най-добрите решения. Ние търсим най-ефективните решения и, ако това наистина е "Газпром" - защо да не бъде договора и с тях? Търсенето на диверсификация не означава прехвърляне на един монопол от едната посока в другата. Нека търсим най-добрите за България решения", коментира Вигенин по въпросите свързани с енергийните доставки за България и добави, че едно от очакванията на социалистите в предстоящите преговори е мерките в икономиката и енергетиката да продължат така, че и хората, и бизнеса да бъдат спокойни, а икономиката да е конкурентноспособна.

"Както и по някои други въпроси, така и по този има твърде много пропаганда, на която се поддават и висши представители на властта, включително и в случая със секретаря на президента. От тази изрезка нищо не става ясно. Даже струва ми се в текста пише Министерство на икономиката, а в момента има Министерство на икономиката и индустрията, което означава, че няма как в официален документ да има подобни неща. Още веднъж мога да ви кажа, че износа на оръжие не е покрит с някаква тайнственост. Има комисия, която подготвя поредица от документи на база исканията от съответните фирми. И подписа на министъра на икономиката и индустрията е последния, който се поставя. Преди това има подписи на други министри и зам.-министри респективно, на службите", заяви заместник-председателят на Народното събрание относно твърденията на президентската институция. Той поясни, че е несериозно самата президентска институция да се занимава с подобни изрезки, в които дори няма цяло изречение.

"Призовавам и тук мисля, че мога да говоря от името на БСП - нека бъдем сериозни по тази тема. Износ на оръжия за Украйна - няма. Премиерът отрече да изнасяме оръжия за Украйна и има ред други индикации, които го показват. България има много ясна позиция и има решение на парламента по този въпрос.", подчерта социалистът.

В заключение Кристиан Вигенин каза, че в работните срещи, които провежда голямото болшинство от хората, с които се среща искат да бъде върната възможността за гласуване и с хартиена бюлетина. "Почти навсякъде казват, че много хора не са успели да гласуват поради липсата на възможност да го направят с хартиена бюлетина. Много е важно, че при едни предстоящи избори те няма да бъдат организирани от машината на ГЕРБ. Ние видяхме, че когато имаме правителство, което се е ангажирало с това вота да бъде честен, то се получава. Ако това се запази и занапред хартиените бюлетини няма да бъдат проблема, който бяха преди това", завърши той.

 

Източник: вестник „Дума“