Вицепремиерът Нинова: Колективните искове за обезщетения ще са безплатни за потребителите
Секция: ИКОНОМИКА
27 Юни 2022 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Вицепремиерът Нинова: Колективните искове за обезщетения ще са безплатни за потребителите

/КРОСС/ Министерството на икономиката и индустрията представи Закон за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Това стана по време на среща на министър Корнелия Нинова, зам.-министър Димитър Маргаритов и председателя на КЗП Иван Френкев с представители на неправителствени организации в областта на потребителската защита.

„Вместо всеки да търси обезщетение сам, да плаща такси и да наема адвокат, сега вече ще има възможност КЗП или потребителските организации да водят колективни искове от името на много хора и те ще бъдат безплатни за тях“, каза министър Нинова и допълни: „Във всяко наше действие работим за хората“.

Зам.-министър Маргаритов апелира към потребителските организации за съвместно сътрудничество на всички етапи до приемането му, за да е налице максимално прецизиране и усъвършенстване на текстовете.

„Изведохме потребителските проблеми в абсолютен приоритет за екипа на Министерството на икономиката и индустрията“, каза още министър Нинова.

От страна на неправителствените организации бе поставен въпросът за организирането на съвместна инициатива между тях, Министерството на икономиката и Комисия за защита на потребителите (КЗП), която да засегне и разработи темата за „енергийно бедния“ потребител.

Представителите на неправителствените организации благодариха на министър Нинова и екипа й, че за толкова кратко време са успели да изготвят законопроекта и адмирираха желанието и усилията им в тази посока.