Плевенската филхармония ще гостува на 53. МФ „Софийски музикални седмици”
Секция: КУЛТУРА
28 Юни 2022 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевенската филхармония ще гостува на  53. МФ „Софийски музикални седмици”

/КРОСС/ На 29-ти юни /сряда/, от 19 часа, Плевенската филхармония под диригентството на Йордан Камджалов ще участва в престижния международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Солист в концертната вечер ще бъде талантливата Зорница Иларионова – цигулка.

В интригуващата програма са включени цигулковият концерт на Йоханес Брамс и сюитата „Жар птица” от Игор Стравински. По традиция концертът се очаква да се превърне в събитие за сезона и да привлече многобройна публика от почитатели в храма на музиката Зала „България”.

Ето какво споделя маестро Йордан Камджалов за концертната програма:

„На пръв поглед Брамс и Стравински са несъвместими. Единият е истински пълнокръвен романтик, а другият – един по-скоро обективен експериментатор на XX-ти век. И двамата са с изключителна фантазия, но с много различна оркестрация, отношение към ритъма, хармонията и т.н. Точно противоположностите по особен начин могат да влязат в резонанс и дори взаимно да се подсилят. Мисля, че Стравински ще подсили изключителна чувствителност на Брамс, неговата романтичност. От друга страна Брамс подчертава невероятното темброво  богатство и оркестрово майсторство на Стравински.

Концертът от Брамс беше предложен от солиста Зорница Иларионова, а аз много се радвам, че ще бъдем отново заедно на една сцена. Според мен Зорница е на върха на своето майсторство в техническо и интерпретационно отношение. Тя от много години се готви за концерта на Брамс и сега дръзна да направи своя дебют. Бях впечатлен още на първата репетиция и мисля, че ще впечатли всеки, който се докосне до нейното изпълнение. Не го казвам от куртоазия или учтивост, тя прави нещо изключително. Познавам Зорница от 10 години и трябва да кажа, че никога тя не е свирила по този начин, не е имала този звук, тази дълбочина. И може би поради респекта, с който пристъпва към Брамс, се случва едно чудо.”

Диригент с впечатляващи изяви на три континента Йордан Камджалов често дирижира Плевенската филхармония. „Жар птица” от Игор Стравински е произведение, пряко свързано с биографията на маестро Камджалов и неговото професионално развитие като диригент. Стравински е негов избор от много години. С него е направил своя дебют с филхармонията в Берлин (Philharmonie Berlin), в Лондон – Royal Festival Hall и в „Tonhale” – Цюрих. Камджалов е съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия; съучредител на фондация „Йордан Камджалов”, която подпомага млади български таланти и утвърждава най-добрите български музикални традиции; създател на Музикална лаборатория за Човека. Той е артистичен директор и главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света, съучредител и артистичен директор е на „Academia Musica” – нова образователна форма към „Лаборатория за Човека”. През 2014 г. НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на астероид 52292 Kamdzhalov, като заявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

-

Зорница Иларионова в България концертира със Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив, Софийски солисти, Класик ФМ, Симфониета Враца, Симфониета Шумен, Симфоничния оркестър на БНР и много други. Познават я и като солист на концертните сцени по света: с оркестъра на Кашкайш в Португалия, Калининградската филхармония в Дубай, Симфоничните оркестри на Анталия, Адана, Измир, Анкара, като лауреат от международния конкурс за цигулари „Суна Кан“ – Анкара. Носител е на редица първи и специални награди от международни конкурси и е ментор на майсторски класове в САЩ, Австрия, Италия, Дубай, Турция, Франция, Швейцария, Испания, Сингапур, Русия, Япония. Има издадени три самостоятелни албума. Професионалната кариера на Зорница Иларионова е свързана с имена като преподавателя й Захар Брон, цигуларите Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Георги Черкин, проф. Милена Моллова, диригентите Йордан Камджалов, Емил Табаков, Григор Паликаров, певеца Васил Петров и др.

Музикалните критици определят Зорница Иларионова като „Златното момиче на цигулката”. Виртуоз с изумителна техника, съчетана с романтична чувствителност, брилянтен и красив цигулков тон. В концерта на 29-ти юни ще можем да я чуем в Зала „България” с музиката на Брамс – концерт за цигулка и оркестър с маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония.

-

Концертът е част от секцията „Преглед на българските оркестри” в програмата на Международен фестивал „Софийски музикални седмици”. Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев.и е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.