4401 проверки извършиха служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Юни 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
4401 проверки извършиха служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

/КРОСС/ 4401 проверки извършиха служителите от държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите в периода от 24-и до 26-и юни. В резултат на контрола за 3-те дни са съставени 31 акта и 22 констативни протокола.

Инспектори от държавните предприятия са реализирали 1961 инспекции, които са на 855 обекта за добив на дървесина, 774 превозни средства, 15 ловци, 1 риболовец и на 316 други физически лица. Съставени са 9 акта по Закона за горите и са задържани 9,0 пространствени кубически метра дърва.

В същия период 104 екипа горски инспектори на Регионалните дирекции по горите в страната са извършени общо над 2440 проверки. През контрол са преминали повече от 190 обекти за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 290 обекта за добив на дървесина, 970 превозни средства, 150 риболовци и 830 физически лица. Съставени са 22 констативни протокола и 22 акта и са задържани над 5 плътни куб. м технологична дървесина, повече от 23 пространствени куб. м дърва за огрев, две каруци и три инструмента за дърводобив.

Установените нарушения през периода са за: транспортиране и съхранение на немаркирана дървесина и непридружена с превозен билет; транспортиране на дървесина с превозни средства, с нефункциониращи и неснабдени с GPS – устройства; неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на обекти за складиране, преработване и експедиране на дървесина и други. 

В землището на с. Драгиново, община Велинград от служители на РДГ Пазарджик е установено съхранение на немаркирани и непридружени с превозен билет 15,50 пространствени куб. м. дърва за огрев и 5,45 плътни куб. м. технологична дървесина. За констатираните нарушения по Закона за горите служителите на РДГ Пазарджик са съставили констативни протоколи, с които е задържана и дървесината с неясен произход. Работата по случая продължава, като от страна на компетентните разследващи органи е образувано производство.