Кисинджър за войната в Украйна: Съчувствам на германското правителство
Секция: СВЯТ
28 Юни 2022 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кисинджър за войната в Украйна: Съчувствам на германското правителство

/КРОСС/ Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър изрази съчувствието си към Германия заради трудната ѝ задача да намери ролята си в Европа на фона на войната в Украйна, предава ДПА.

"Предвид историята на Германия за нея не е никак лесна задача да играе водеща роля в Европа, която да се базира на това да бъде най-голямата европейска военна сила", каза Кисинджър пред журналисти в Лондон. "Съчувствам на германското правителство заради задачата, която си е поставило, както и заради това, че се заема с нея, без да е имало възможност предварително да се подготви за това."

Германия ще играе много важна роля в оформянето на новия европейски ред, който в момента е в процес на възникване, каза Кисинджър. "Това включва и възстановяването на Украйна след войната, което ще изисква някаква помощ от типа на Плана "Маршал", заяви той.

Кисинджър добави, че Германия ще играе ключова роля по отношение на европейската сигурност с оглед на заплахата от нова руска агресия.

Кисинджър, чието германско-еврейско семейство е принудено да избяга от нацистка Германия през 1938 г., е един от хората, които са в основата на изграждането на американската външна политика между края на 60-те и края на 70-те години в качеството си на съветник по националната сигурност и държавен секретар.