Седмица на водното спасяване във Варна
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2022 08:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седмица на водното спасяване във Варна

/КРОСС/ С атрактивни демонстрации по оказване на първа помощ на давещ се в морето човек започна седмицата на водното спасяване във Варна. Инициативата е на Българския червен кръст, организацията, която обучава водни спасители.

При голямо вълнение, водните спасители помагат на бедстващия в морето човек, задължително осигурени с въже. По този начин гарантират собствената си сигурност и тази на давещия се.

И е на 100% сигурно, че пострадалият удавник ще бъде изваден, казва Румен Йорданов, старши спасител в к. к. “Слънчев ден”.

В зависимост от ситуацията, спасителят може да влезе в бурното море освен с въже и със спасителен буй. Тогава той се нуждае от помощта на дежурните от съседните постове, които изтеглят въжето, за да му помогнат да излезе от водата.

Защото водата дърпа и има опасност давещият се да изпадне в паника. След като му направя транспортна хватка, вече се успокоява. Защото при спасителите е най-важното нещо човек да запази самообладание и да не се поддава на паниката, казва Иван Чингов, спасител.

Много е важно пострадалият още на плажа да получи първа медицинска помощ. Понякога от това зависи спасяването на човешки живот.

Първото и най-важно нещо е да се почистят дихателните пътища, човекът да се постави в странично положение и след като се почистят дихателните пътища, да се започне сърдечен масаж. Това е за домедицинската помощ, до пристигането на екип на Спешна помощ, казва Мария Лефтерова, медицинска сестра.

По време на демонстрацията ролята на давещия се изигра един от служителите в курортния комплекс.

Когато се случи това, човек се паникьосва, но трябва да остане спокоен и да запази самообладание. /00:16: Трябва да се внимава, трябва да се съобразяваме с морето, с водата, да спазваме разпоредбите на спасителите и така ще избегнем тези ситуации, казва Христо Инджов.

Спасителите казват, че летовниците все по-често не спазват техните указания.

В другите държави се спазва стриктно, защото има глоби, а ние нямаме никакви права. Ние имаме право само да свирим и да не ги пускаме при червен флаг, казва Румен Йорданов, старши спасител в к.к. “Слънчев ден” .

Това лято 490 водни спасители имат правоспособност да работят във Варна и региона. 270 от тях са за басейните.