Румен Драганов: Хаосът по летищата е предизвикан от многото пътувания и трудността от обслужване
Секция: Туризъм
29 Юни 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Драганов: Хаосът по летищата е предизвикан от многото пътувания и трудността от обслужване

/КРОСС/ Става въпрос за трети месец с ръст над 100% на пътуванията на българите в чужбина. От една страна това е след пандемията, а от друга - знаем, че има изключително много спестявания в банките и инфлацията принуди хората да търсят начини как да си използват парите. В някои случаи е трудно да се запишете за дадена група. Това каза за Bulgaria ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

"Имаме много голям наплив на чужденци, увеличаване на полетите по летищата. Не се усеща войната в Украйна. Най-често българите избират да пътуват до Турция, Гърция, Египет, Тунис, Дубай. Летният сезон стартира изключително силно в сравнение с това, което беше през изминалите 2 години. Хаосът по летищата е предизвикан от многото пътувания и трудността от обслужване. Ръководството на въздушното движение каза, че такъв огромен трафик от самолети над България не са виждали", допълни Драганов.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма сподели, че в момента в Албена се провежда конференция как може да се използват балнео курортите за лечение след Ковид-19.

"Нашите балнео и SPA комплекси работеха изключително добре по време на пандемията. Това бяха местата с най-висока заетост. Но туризмът винаги е под някакво напрежение и винаги има нещо, което се случва. Вече гледаме към следващия сезон и имаме своите притеснения какво би се случило", подчерта Драганов.

"Нашата Здравна каса няма пътека, която да се казва "Пост-Ковид" и да се ползва в SPA курортите. Най-хубаво е, че ваучерите за храна ще станат и ваучери за туризъм. Над милиард са парите, които са заделени в тази част", посочи Румен Драганов.

Попитан дали все още има проблем с персонала, той отговори: "Проблемът с персонала стои дотолкова, доколкото персоналът се научи да си търси парите, за които работи. Онзи персонал, който работеше през социализма и работеше без заплащане, умря. Големият проблем на тези, които работят, да могат да регулират заплащанията. Не може да се конкурираме с Гърция, защото тя не познава системата "ол инклузив ", Гърция има таверни."

Драганов добави, че средната цена на два шезлонга с чадър у нас е 27 лв.