Фонд на фондовете ще гарантира финансов инструмент „Индивидуална гаранция“, кредити в сектор „Рибарство и аквакултури“
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юни 2022 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фонд на фондовете ще гарантира финансов инструмент „Индивидуална гаранция“, кредити в сектор „Рибарство и аквакултури“

/КРОСС/ Фондът на фондовете, ще подкрепи предприятията в сектор „Рибарство и аквакултури“, посредством 5.25 млн. осигурени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 -2020 (ПМДР), съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Със средствата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти, допустими в съответствие с мерките по ПМДР за инвестиции свързани с производство, преработка и продажба на рибни продукти и аквакултури, както и за изпълнението на проектни предложения съгласно стратегиите за местно развитие и подобряване на икономическото и социално благополучие в рибарските общности.

Гаранционният инструмент цели да създаде условия и предпоставки за преодоляване на затруднения достъп на бизнеса до финансиране в сектора, свързан с високия риск при оценката на банките на подобни проекти.

В срок до 31.03.2023 г. или до изчерпване на публичния ресурс, заинтересованите страни могат да кандидатстват за финансиране във всяка банка, която е сключила или ще сключи Рамково гаранционно споразумение с Фонда на фондовете за изпълнение на финансовия инструмент.

Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки индивидуален или допълващ безвъзмездна помощ по проекти от ПМДР 2014-2020 кредит, при спазване на ограниченията за максимален размер на гаранцията до 1 млн. лв. и условията на приложимия режим на държавни помощи, за финансиране на:

-        Продуктивни инвестиции в аквакултурите в Сектори „Рециркулационни системи“ и „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“;

-        Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури;

-        Изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие;

-        Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури.

Съответно гарантираният кредит ще бъде отпускан от банката партньор при облекчени условия за инвестиционно финансиране, свързано с инвестицията оборотно финансиране (без револвиращ кредит и/или овърдрафт) или финансов лизинг със срок за погасяване от 12 до 120 месеца и гратисен период по главницата до 36 месеца (до 12 месеца за оборотно финансиране).