Йотова за изгонването на руските дипломати: Решението е безпрецедентно и взето от правителство без доверие
Секция: ПОЛИТИКА
29 Юни 2022 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова за изгонването на руските дипломати: Решението е безпрецедентно и взето от правителство без доверие

/КРОСС/ "Нямаме информация какво е наложило вземането на решението за изгонване на 70 руски дипломати. Останах изненадана от решението на Кирил Петков." Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й за първи път се вземат решения от такъв характер.

"Това бе безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент", добави тя. Тя посочи, че най-тежкият възможен сценарий е скъсване на дипломатическите отношения с Русия. "Надявам се да не се стигне до там", допълни вицепрезидентът.

Йотова коментира и темата за напрежението между президентската институция и БСП заради износа на оръжия за Украйна. Тя посочи, че проблем няма между държавния глава Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите й премиерът Кирил Петков е направил признание, че изнасяме оръжие, макар и непряко.

"Имаме и отговор от ВМЗ Сопот", добави тя. Йотова засегна и темата за консултациите преди връчването на първия мандат.

"Президентът беше ясен, консултациите приключиха, заяви тя. По думите й няма да има нови дати за срещи с ПП и БСП. ПП няколко пъти смениха версията, защо не са успели да дойдат", каза още Йотова.

По-рано днес коментар по темата за отзованите дипломати направи и президентът Румен Радев, който е на посещение в Мадрид. Той заяви, че се надява решението на министър-председателя в оставка е било добре обмислено като мащаби и последствия.