Ресторантьори: Наложете вето на повишеното ДДС, г-н президент
Секция: ИКОНОМИКА
29 Юни 2022 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ресторантьори: Наложете вето на повишеното ДДС, г-н президент

/КРОСС/ Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) призоваха президента Румен Радев да наложи вето над увеличението на ДДС за част от продуктите в техния бранш.

Публикуваме цялата позиция:

Днес станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм. Само след ден, на 1 юли, ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след като Народното събрание не прие внесеното предложение ставката да бъде запазена! В разгара на летния сезон, от днес за утре!

Икономическият екип на премиера-икономист Кирил Петков за пореден път доказа, че не разбира нищо от икономика. Или, ако разбира, не му пука за хората в тази клета територия, които опитват да правят бизнес, изхранващ стотици хиляди семейства. Открито се работи срещу предприемачите в България, и това не е извод само на нашия бранш, а и на редица други сектори. Действията на правителството, откакто е на власт, навяват единствено за опит да се завладяват територии и да се съсипват бизнеси, които след това да бъдат овладени.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България многократно са заявявали, че нямат политически пристрастия и обвързаности. Единствената ни мисия е да се борим за справедливост в нашия бранш. Днес обаче ще си позволим да цитираме партии, защото е важно кой каква позиция има. Предложението за запазване на ДДС за слабоалкохолни напитки бе внесено от ГЕРБ като промяна в Закона за актуализация на бюджета. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и Възраждане. ПП, БСП и ДБ гласуваха против (с изключение на по 1 депутат от ПП и БСП), а ИТН против и въздържал се, което на практика си е против (отново с изключение на 1 депутат). Министърът на туризма Христо Проданов от БСП, чиято работа би трябвало да е да защитава българския туризъм, изобщо не беше в залата.

Така партиите, чийто Министерски съвет все още управлява България, приеха „антикризисна“ мярка, която поставя в още по-тежко положение най-засегнатия от кризите сектор, а колегите ни от нощните заведения на практика остават без абсолютно никаква подкрепа.

Освен всичко, в комисия се гласува и против компенсациите на бизнеса за космическите цени на тока. Ако и това остане така, ни чака чутовна инфлация и Виденовата зима ще ни се стори като жарко лято.

Най-вероятно предстоят нови избори и респективно предизборна кампания. Ние много внимателно ще следим кой как ще се упражнява по темата български туризъм. И ще настояваме тези, които го обстрелват с гранатомети, да не се бият в гърдите, еле пък да твърдят, че им е приоритет. Днес стана ясно кой какво отношение има към този изключително важен сектор от българската икономика.

 

Още повече, че намаляването на ДДС беше обвързано с увеличение на максималния осигурителен праг за бранша ни, който и към момента е по-висок от минималната работна заплата, въпреки вдигането й.

Проведохме серия от срещи, на които с аргументи опитахме да убедим политическите сили в правотата на мярката за 9% ДДС за слабоалкохолните напитки, важността й за функционирането на бранша ни и положителния ефект, който тя има за икономиката. Кой ни е разбрал – видяхме днес.

Сега не ни остава нищо друго, освен да се обърнем към президента на Република България Румен Радев с настойчива молба - да наложи вето над мракобесното увеличение на ДДС за част от продуктите в нашия бранш.

Наложете вето, господин Президент!