Джо Байдън: САЩ ще засилят военното си присъствие в Европа
Секция: СВЯТ
29 Юни 2022 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джо Байдън: САЩ ще засилят военното си присъствие в Европа

/КРОСС/ Съединените щати ще "засилят военното си присъствие в Европа", за да може НАТО "да реагира на заплахи, които идват от всички посоки и във всички сфери - по суша, въздух и вода", заяви днес американският президент Джо Байдън на срещата на НАТО в Мадрид, предаде Франс прес.

Байдън обяви, че САЩ ще засилят военното си присъствие и отбранителните си способности в Испания, Полша, Румъния, балтийските страни, Обединеното кралство, Германия и Италия.

"Ние сме на срещата" и "доказваме, че НАТО е по-необходима от всякога", заяви американският президент заедно с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той припомни, че САЩ вече са разположили тази година 20 000 допълнителни войници в Европа, за да подсилят линиите в отговор на агресивните инициативи на Русия.

Освен това Байдън потвърди, че Вашингтон ще увеличи от четири на шест броя на своите ескадрени миноносци в испанската военноморска база Рота и ще създаде в Полша "постоянен щаб на 5-ти американски армейски корпус".

"Ще поддържаме допълнителна бригада" от общо 5000 души, която ще бъде базирана в Румъния, добави Байдън. Освен това ще бъдат разположени допълнителни сили в балтийските страни.

"Ще изпратим две допълнителни ескадрили" бойни самолети Ф-35 във Великобритания и "ще разположим допълнителни способности за противовъздушна отбрана" в Германия и Италия, уточни президентът в кратко изявление за медиите.

Руският президент Владимир Путин "искаше финландизация на Европа", промяна на страните членки на Алианса към по-неутрална позиция, подобна на тази, която исторически заемаха скандинавските страни. Вместо това обаче той постигна "натовизация на Европа", подчерта Байдън.