Китайският посланик присъства на официалното откриване на реновирания блок 55 Г на студентските общежития на УНСС
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2022 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китайският посланик присъства на официалното откриване на  реновирания блок 55 Г на студентските общежития на УНСС

/КРОСС/ На официална церемония ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров откри изцяло реновираният блок 55Г на студентските общежития на УНСС.

Блок 55Г е първият от трите блока на УНСС, който беше изцяло ремонтиран със средства отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 г., което включва подмяна на всички инсталации – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, подмяна на всички подови настилки и врати, ремонт на покрива, подмяна на дограма и поставяне на топлоизолация. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички помещения, т.е. всичко, което може да бъде реконструирано и модернизирано е изпълнено.

Специален гост на събитието беше посланикът на Китайската народна република Н. Пр. Дун Сяодзюн. УНСС има дуалната бакалавърска програма с Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU), Китай. През новата учебна година, част от китайските студенти по програмата ще бъдат настанени в реновираното общежитие.

„Искам да благодаря на всички, които направиха възможно това събитие да се случи, на Студентски съвет, дирекция „Управление на собствеността“ и  дирекция „Обществени поръчки“, на Министерството на образованието и науката“, каза проф. д-р Димитър Димитров и подчерта „докато се правеше ремонта имаше доста затруднения – пандемия от COVID-19, проблеми с финансирането, няколко пъти избори, но благодарение на общите ни усилия, успяхме да се справим с всички предизвикателства. Всичко това го правим в името на нашите студенти, за да могат да живеят в по-добри битови условия, те го заслужават, затова днес за мен е огромно удоволствие да открия изцяло реновирания блок 55Г на студентските общежития на УНСС“.

„Много ми е приятно да присъствам на днешната церемония. Преди всичко това отразява доброто сътрудничество между Китай и България в областта на образованието. Между УНСС и Университета за чуждестранни науки в Тиендзин (TFSU) има много добра дуална бакалавърска програма. Това означава, че завършването на ремонта на тази сграда има връзка с китайската страна и се надявам, че в бъдеще ще видим китайски студенти, които да живеят тук“, заяви Н. Пр. Дун Сяодзюн и отбеляза, че в Китай има поговорка, че доброто настаняване, привлича повече таланти. Мисля, че тази хубава сграда ще предостави по-качествен живот и със сигурност ще привлича повече студенти да учат в УНСС. Накрая искам да пожелая повече добри резултати на сътрудничеството между Китай и България в различни области, включително в областта на образованието и приветствам всички български студенти да дойдат в Китай“.

Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерският съвет с активното съдействие на НПСС по програма за ремонти на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лева за основен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А.

,