Магията на индийските музикални инструменти
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Юни 2022 19:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магията на индийските музикални инструменти

/КРОСС/ Музикалните инструменти на Индия са групирани в четири класа: струнни, духови, барабани и идиофони! Всеки музикален инструмент има свой собствен характер, както и районът, от който идва.

Ситар
Ситарата е един от най-популярните музикални инструменти в Северна Индия. Ситарът има дълъг врат с двадесет метални грифа и шест-седем основни струни. Под фриговете на ситара има тринадесет симпатични струни, които са настроени на нотите на рагата. В долния край на шията на ситарата се намира тиква, която служи за резонатор на струните. Прагчетата се движат нагоре и надолу, за да се настроят нотите. Някои от известните изпълнители на ситар са Устад Вилаят Хан, Пт Равишанкар, Устад Имрат Хан, Устад Абдул Халим Зафар Хан, Устад Раис Хан и Пт Дебу Чоудхури.

Сарод
Сародът има малко дървено тяло, покрито с кожа, и гриф, който е покрит със стомана. Сародът няма гриф и има двадесет и пет струни, от които петнадесет са симпатичните. За резонатор служи метална тиква. Струните се дръпват с триъгълна пищялка. Някои от известните изпълнители на сарод са Устад Али Акбар Хан, Устад Амджад Али Хан, Пт. Будхадев Дас Гупта, Зарин Дарувалла и Брий Нараян.

Саранги
Саранги е един от най-популярните и най-старите лъкови инструменти в Индия. Тялото на саранги е кухо и е изработено от тиково дърво, украсено с инкрустации от слонова кост. Саранги има четиридесет струни, от които тридесет и седем са симпатични. Саранги се държи във вертикално положение и се свири с лък. За да се свири на саранги, трябва да се притиснат ноктите на лявата ръка към струните. Известни майстори на саранги са Рехман Бахс, Пт Рам Нараян, Гхулам Сабир и Устад Султан Хан.

Флейта
Флейтата е проста цилиндрична тръба с еднакъв отвор и се свързва с индийската музика от незапомнени времена. Флейтите се различават по размер. Флейтата се държи хоризонтално и при свирене се накланя надолу. За да се получи звук или мелодия, трябва да се покрият отворите за пръстите с пръстите на лявата и дясната ръка. Промените във височината на звука се получават чрез промяна на ефективната дължина на въздушния стълб.

Шехнай
Шехнай е традиционен музикален инструмент, свързан с благоприятни събития като бракосъчетания и храмови процесии. Шехнай е инструмент с двойна тръстика и конусовиден отвор, който постепенно се увеличава към долната страна. Шехнай има отвори за пръстите, с които се възпроизвеждат полутонове, четвърттонове и микротонове. Устад Бисмилах Хан е ненадминатият майстор на шехнай.

Табла
Най-популярният музикален инструмент, използван в Северна Индия, е табла. Табла се състои от двойка барабани - табла и баян. Таблата е изработена от дърво, а главата ѝ е от опъната животинска кожа. Финото настройване на Табла се извършва чрез удари по ръба на Табла с малко чукче. Баянът е басовият барабан и обикновено е изработен от метал с глава от опъната кожа. И двата барабана имат черно петно в центъра, изработено от манганов или железен прах.

Източник: prosound.bg