Транспортни проекти за 321 млн. евро ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юни 2022 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Транспортни проекти за 321 млн. евро ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа

/КРОСС/ Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир, мултимодална логистична платформа София-Запад и нова инфраструктура за подобряване на мултимодалния транспорт в пристанище Бургас. Това са проектите, които бяха одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в сектор „Транспорт”. След оценка на подадените проекти по първата покана, ЕК одобри трите проекта на обща стойност над 321 млн. евро, като от тях 273 млн. евро е европейското финансиране.

Проектът за жп линията Видин-София, в участъка Медковец-Срацимир, предвижда изграждане и модернизация на 45 км единична, електрифицирана линия и контактна мрежа. По новия участък ще бъдат изградени надлези, подлези, водостоци, 5 нови жп моста, 1 нов тунел и 3 нови гари - Дъбова махала, Воднянци и Срацимир.

С изграждането на този участък, разстоянието между Медковец и Срацимир ще бъде намалено с 14 км. В резултат на изпълнението на проекта се очаква трасето да е напълно електрифицирано, оперативно съвместимо и с подобрени параметри по отношение на скорост и сигурност при превоза на пътници и товари. Предстои НК „Железопътна инфраструктура“ да обяви обществена поръчка по проекта. „За да постигнем максимална прозрачност и ефективност ще поканим за участие в търга всички български и международни фирми, специализирани в тази дейност“, заяви Златин Крумов, генерален директор на НКЖИ.

Получател на средствата за изграждане на втория одобрен проект - Мултимодална логистична платформа София-Запад (железопътно-пътен терминал Волуяк) е „Трансекспрес“ ЕООД. В резултат на изпълнението на проекта ще се постигне модернизиране и подобряване на капацитета на терминала, развитие на достъпа на регионалната промишленост до интермодален железопътен товарен транспорт и значително подобряване на транспортните потоци между държавите членки на ЕС. Продължителността на проекта е 29 месеца. От механизма ще бъдат отпуснати 8 590 759 евро.

Третият проект е за подобряване на нисковъглеродния мултимодален транспорт в пристанище Бургас чрез изграждане на нова инфраструктура за кейово място 28. Бенефициент е „БМФ Порт Бургас“ ЕАД, а финансирането е в размер на 39 834 825 евро. В рамките на 31 месеца ще бъде завършена базовата инфраструктура на пристанище Бургас, чрез изграждане на корабно място 28 на терминал Бургас - Запад. Целта е да бъде създадено ново пристанищно пространство, предназначено за обработка на контейнери чрез „зелени“ кранове. Товарите ще бъдат изпращани чрез жп транспорт към Европа. Ще се възстанови и функционалността на жп линиите в рамките на терминала, за да бъде възможно използването на електрически маневрени локомотиви. Предвижда се инсталиране на системи за зареждане на корабите с електричество, с оглед намаляване на вредните емисии от морския транспорт.