Путин поиска разширяване на енергийното сътрудничество с държавите от Централна Азия
Секция: Русия
30 Юни 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин поиска разширяване на енергийното сътрудничество с държавите от Централна Азия

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин се обяви днес за разширяване на сътрудничеството в енергийния сектор с държавите от Централна Азия, предаде ДПА.

На среща на върха на страните с излаз на Каспийско море, Путин каза, че според Русия главните задачи в бъдеще на държавите от групата е развитието на  регионалната търговия, взаимните инвестиции и задълбочаването на сътрудничеството в технологичния сектор. Той констатира, че прикаспийските страни вече си сътрудничат тясно в добива на петрол и газа, но поиска засилване на това сътрудничество.

В отговор на нашествието в Украйна ЕС и други държави наложиха на Русия широк кръг от санкции, включително частично петролно ембарго. Оттогава Кремъл нееднократно е заявявал, че иска да пренасочи търговията си към други места по света, отбелязва ДПА.

В заключителния документ на форума в туркменистанската столица Ашхабад, цитиран от ТАСС, се казва, че страните потвърждават привързаността си към Устава на ООН и международното право и изразяват готовност "да поддържат регионалната сигурност и стабилност, да укрепват взаимноизгодното икономическо сътрудничество, да гарантират екологичната безопасност, да развиват културни, хуманитарни, научни и други връзки". Отбелязва се също, че държавните глави са обсъдили актуални международни и регионални проблеми от взаимен интерес.

Освен Путин в срещата на върха на Каспийската петорка участваха президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Иран Ебрахим Раиси, на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и на Туркменистан Сердар Бердимухамедов.