Нейнски: Президентът и Нинова са били запознати с докладите на службите
Секция: ПОЛИТИКА
30 Юни 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нейнски: Президентът и Нинова са били запознати с докладите на службите

/КРОСС/ Президентът Румен Радев и министърът на икономиката Корнелия Нинова са били запознати с докладите на службите, въз основа на които е взето решението за изгонване на 70 дипломати и служители на руската мисия у нас. Решението се взима от изпълнителната власт. Това стана ясно от думите на бившия външен министър Надежда Нейнски, която беше гост в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България“.

Това, което разбираме, е, че имало 3 доклада на ДАНС. А председателят на ДАНС се назначава от президента. Имало е заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя, на което шефовете на службите са представили доклади. На това заседание са присъствали вътрешният, външният и министърът на отбраната, представител на Президентството и представител на министерството на икономиката. Тоест г-жа Нинова е била запозната. Да се говори, че не са запознати със ситуацията, е меко казано несъстоятелни. След като има доклади и тези доклади са изслушани, всички са запознати с аргументите на докладите, коментира Нейнски.

Премиерът казва, че по този казус е работено от март. Несериозно е да се смята, че службите са подхвърлили лист хартия. Това подценява много един от ключовите инструменти за запазване на националната сигурност. Идеята на службите е да предоставят обективна информация. Те не са политическа партия, която има интерес от следващите избори, коментира още Нейнски.

Президентът също е бил информиран. Министър-председателят и конкретните министри, които имат отношение към сигурността. Тяхно е решението. Решението дали да взета мерки и какви да са те е на изпълнителната власт, каза още бившият външен министър.

Тя припомни, че през 2001 година е имало доклад на контраразузнаването, след който са изгонени трима руски дипломати. Тогава е имало съмнение, че те правят опити да създадат националистическа партия у нас.

Знаели са всички, но решението се взима от изпълнителната власт. Министър-председателят е решил да реагира през външния си министър, обясни Нейнски.