Бивш член на ръководството на ВМЗ-Сопот: От февруари поръчките за Централна Европа се повишиха
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2022 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш член на ръководството на ВМЗ-Сопот: От февруари поръчките за Централна Европа се повишиха

/КРОСС/ След като декември трудно събирахме пари за заплати, от края на февруари изведнъж търсенето се повиши страшно много и ние имаме поръчки за две години напред. И да – много от дестинациите са за Централна Европа”. Това заяви пред Нова тв Никола Стоянов, който е бивш председател на съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.

„Скандалното е, че г-жа Нинова ни обвинява, че ние сме се опитвали да прокараме сделка за износ към Украйна, а ВМЗ не прокарва сделки, ние сме просто производител, и че тя я била спряла”, допълни той по повод пренасочването на оръжейна сделка от Афганистан към Украйна, за която възникна спор между министъра на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и бившето ръководство на предприятието. Международната компания, с която ВМЗ-Сопот има рамков договор, поискала продукцията, предназначена за Афганистан, да не бъде изпращана, а да остане на склад в България, за което плащала наем. След време решила да пренасочи въпросната пратка с оръжия към друга дестинация – Украйна, за което ВМЗ веднага сигнализирало Министерството на икономиката и индустрията.

„След 2014 г. има препоръка на Международната организация, тъй като има напрежение в този район, да не се изнася за там оръжие”, обясни Стоянов, като подчерта, че това не е забрана.