Иванов: Търговската мисия на щата Небраска ще даде тласък за двустранното сътрудничество в областта на земеделието
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юни 2022 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Иванов: Търговската мисия на щата Небраска ще даде тласък за двустранното сътрудничество в областта на земеделието

/КРОСС/ „Уверен съм, че настоящата търговска мисия на представители на щата Небраска, ще даде тласък за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество между нашите две страни в областта на земеделието. В последните години това е трето посещение на представители от щата, което показва доброто сътрудничество и активните контакти, които България поддържа с този щат“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с държавния секретар на щата Небраска г-н Робърт Евнън. В срещата участваха още заместник-министър Иван Христанов, експерти от министерството и участниците в търговската мисия.

Акцент в разговорите бе темата за напояването. Д-р Иванов представи състоянието на сектор „Напояване” в България и възможности  за бъдещи инвестиции по линия на Плана за възстановяване и развитие и Стратегическия план на България в новия програмен период. Щатът Небраска е лидер в разработването и производството на модерни иригационни технологии, техника и съоръжения. Представителите на търговската мисия споделиха техния опит и добри практики в сферата.  

Отчитайки голямото значение на хидромелиорациите за развитието на земеделския сектор двете страни се договориха да си сътрудничат като организират семинари и работни групи с оглед обмяна на опит и реализация на конкретни идеи, както и обединяване на научния потенциал в полза на земеделското производство.

По време на разговорите бяха коментирани и възможностите за сътрудничеството и в образователната сфера, бе дискутирана и вероятността за организиране на двустранни мисии с представители на бизнеса, които да подпомогнат развитието на сектора и задълбочаването на двустранното партньорство.

Г-н Робърт Евнън благодари за гостоприемството и ползотворната среща, като посочи, че се надява полезния диалог да се запази и занапред, двустранното партньорство да продължи, което да допринесе за напредъка на сектор земеделие в щата Небраска и в България.