При алергия към шампоан измийте косата с жълтък
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Юли 2022 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При алергия към шампоан измийте косата с жълтък

/КРОСС/ Може да сте си купили най-скъпия шампоан, но това не е гаранция, че няма да получите алергия към някоя от съставките му. Симптомите са зачервяване на кожата на главата, обрив, сърбеж и парене, лющене (пърхот), съобщи „Труд бг“.

Според някои алергия се получава при смяна на шампоана, според други, обратно – той трябва да се сменя на всеки 3 месеца, за да не свиква кожата с него. Като най-чести алергени се сочат оцветителите, консервантите и ароматите. Ако шампоанът е прекалено ярък на цвят, вероятно съдържа повече алергизиращи вещества. С консервантите продуктът има трайност от 1 до 3 години. Не се успокоявайте, ако тя е малка – възможно е да е използван пчелен восък и ако имате алергия към мед, тогава ще получите хранителна, а не алергия към шампоана. Колкото до ароматите, те със сигурност са синтетични, а не натурални.

Можете да проверите дали ще понесете шампоана, като вечерта намажете малко от него в сгъвката на лакътя. Ако на сутринта кожата е зачервена, по-добре не го използвайте. Забележите ли симптоми на алергия след употребата на нов шампоан, незабавно го отмийте от главата. Използвайте лосион от лайка, за да успокоите кожата и да намалите раздразнението.

Известно време мийте косата с домашен шампоан, приготвен от 1 жълтък и половин чаша кефир или кисело мляко. Тази смес се втрива в корените, след това се измива добре, а накрая косата се изплаква с разтвор от 3 л вода и половин чаена лъжичка сода за хляб.